10-те неща, от които децата най-много се нуждаят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всяко дете има нужда от някои основни неща, като храна, топлина, подслон, дрехи. Но не по-малко важно за него е чувството да бъде обичано и защитено. Като даваме на децата си от всички тези неща, ние им помагаме да растат здрави, щастливи и силни.

Ето 10-те основни неща, които трябва да даваме ежедневно на нашите малчугани. 


Едно: Посрещане на ежедневните им нужди

Бебетата и децата искат имат необходимост да знаят, че до тях има някой, който ги обича и който ще отговори на нуждите им възможно най-бързо. Което означава: да им даваме храна, когато са гладни; да са на топло, сухи и в безопасност; да им помогнем, ако са болни или ги боли, ако са изплашени или тъжни. 

Бебето плаче средно между два и пет часа на ден и това е в реда на нещата, защото това е единственият му начин за комуникация. И тогава няколко минути са много време за едно гладно и разстроено бебе. Колкото по-бързо задоволите нуждите му, толкова по-спокойно и сигурно ще се чувства то. 


Две: Чувството за сигурност

Когато децата се чувстват в безопасност и на сигурно, те се учат да се отпускат и да имат доверие в хората.  Тази спокойна среда им помага да растат щастливи, здрави и уверени. Съответно деца, които не се чувстват защитени по-често могат да бъдат притеснителни и дори нещастни. Това може да повлияе на тяхното здраве, развитие и обучение.

И така, първо ние накараме децата ни да се чувстват сигурни, като осигуряваме основните им нужди като храна и подслон. Но не по-малко важно за тях е това да им показваме, че ги обичаме. 


Три: Любов и прегръдки

Прегръдките и гушкането помага на децата да се чувстват спокойни и им дава усещане за сигурност. Да държиш детето, да го вдигнеш и прегърнеш, да го сложиш да седне в скута ти, да го целунеш и погалиш, всичко това са чудесни начини да му покажеш, че те е грижа за него и че го обичаш.

Бебетата и малките деца обикновено харесват и много се забавляват с игри като подрусване, докато седят на коленете ви, нежното гъделичкане или закачки с пръстите на ръцете и крачетата. Това е така, точно заради нежната близост, която получават.
Държането на детето за ръка, докато прохожда е за предпочитане пред други методи, именно заради докосването с най-близките хора. Освен, че може да го задържите, за да му попречите да падне и да се нарани, усещането за стабилната ръка на мама или татко го кара да се чувства сигурно сред заобикалящият го и все още непознат свят.

По-големите деца също се нуждаят от физическа близост, чрез която да усещат вашата обич. Дори, когато дойде моментът, когато детето (особено при подрастващите момченца) не искат твърде много ласки, най-вече на публични места. Съобразявайки се с това, може да оставите повечето ласки за моментите вкъщи, целувките за лека нощ и преди излизането за училище. Да четете вечер заедно книжки или да изгледате гушнати някой филм са чудесни начини да покажете физически любовта си. И може да бъдете сигурни, че детето дори да се дърпа от вас пред други хора, то има нужда от ласките ви, въпреки, че вече е голямо.


Четири: Не пестете похвалите

Децата винаги искат да ви радват и да постъпват така, че да бъдете доволни от тях. Ако ги похвалим и поощряваме, когато се справят добре в нещо или виждаме, че много се стараят, те ще искат да го направят отново. Опитвайте се похвалата да не бъде само едно „браво!”. Облечете я в чувства и усещания. Например, ако детето е прибрало играчките си, може да кажете „Чудесно изглежда така стаята ти. Много ми е приятно да я видя така.” Последната му рисунка може да похвалите с „Много ми харесва рисунката, справил си се чудесно с къщата/хората/цветята. Хайде да я закачим на вратата, за да си я гледаме всички.”

Всеки обича да получава похвали. Те ни карат да се чувстваме щастливи от постиженията си. А децата, които се чувстват добре са склонни да:

– учат по-лесно и да полагат повече усилия за постигане на целите си
– по-рядко си създават проблеми
– разбират се по-добре с околните
– сприятеляват се по-лесно
– усещат се по-сигурни са в способностите си


Пет: Усмихвайте им се

Когато често се усмихваме на новороденото си бебе, това съответно ще бъде едно от първите неща, които то ще се научи да прави и за нас. Освен това усмивката е едно от най-лесните неща, които помага на децата да се чувстват щастливи и сигурни. Усмихвайки се на детето ние му казваме че:

– го обичаме
– ни е хубаво с него
– сме доволни от него
– че го забелязваме
– сме щастливи
– умеем да се забавляваме заедно

Не забравяйте визуалния контакт. Когато гледате детето в очите, когато му се усмихвате, изслушвате или разговаряте с него, вие по-лесно ще привлечете вниманието му.


Шест: Разговаряйте

Важно е да разговаряме и да пеем на бебето си от момента на раждането. Нежният глас му помага да се успокои  и да се отпусне, ако е разстроено. Чувайки гласа ви бебето започва да ви разпознава и да знае, че вие сте там и се грижите за него.

Когато повече говорите на малкото дете, толкова по-лесно ще му бъде то самото да започне да говори. Ще се учи да знае значението и да използва повече думи от връстниците си, на които не се говори толкова често.  А това ще му помага в комуникацията и в опознаването на света. Децата, които говорят добре и имат богат речник ще мигат по-лесно да изразяват себе си, да завързват приятелства и да се учат по-добре в училище.

За съжаление, когато вечер се връщаме от работа, сме уморени и не ни се говори особено много. А и не винаги имаме конкретна тема за разговор. Ето няколко идеи, които могат да ни помогнат:

– Спокоен разговор преди сън: отделете малко време, което може даже да стане вашият специален момент с детето, за да си поговорите спокойно за това как е минал денят ви. Не забравяйте да го питате как е бил неговият. Като споделяте, вие създавате атмосфера, в която го насърчавате и то да сподели обратно.

– Игри на думи: дори от съвсем малко, детето може да играе на такива игри, които да се усложняват с възрастта му. Дори и най-елементарни, като това да му задавате въпроси от рода: „Къде ти е коремчето/ръчичките, нослето?” или „Какво е това?”, като посочвате предмети в стаята.

– Приказки за лека нощ: или четене на книжки по което и да е време, ако вечер сте твърде уморени. Дори детето да е малко, книжките с картинки винаги са интересни.

-Пейте:  песничките са чудесен начин детето да учи нови думички.

– Разказвайте истории: много деца обичат да им разказвате истории, които са ви се случили на вас, когато сте били деца. Със сигурност имате цял арсенал от такива – смешни, тъжни, поучителни.

– Тематични разговори: помолете детето да избере тема, например животните в гората, как растат цветята, човешкото тяло, какво е слънцето… безброй са и му разкажете нещата, които знаете по темата. Още по-интересно и полезно даже би било, ако отворите заедно някоя Енциклопедия или Интернет и проучите въпроса заедно.


Седем: Изслушвайте

Особено за по-големите деца е много важно да бъдат изслушвани. Опитайте се да предразположите детето да споделя и да ви разказва, като внимавате да не го притискате, за да не заприлича на кръстосан разпит. Гледайте го в очите, докато ви говори и слушайте с внимание какво ви казва. Ако не иска конкретен съвет, не давайте. Ако нещото, което е споделило заслужава по-сериозен разговор или забележка, изчакайте малко. Ако се скарате на момента, може повече да не сподели с вас. Преценете колко е важно и избере подходящ момент да проведете разговора. Но най-вече бъдете ангажиран и внимателен слушател. 


Осем: Учете децата на нови неща

Не са ви необходими безбройни или специални развиващи уменията и познанията играчки, за да дадете на детето си ново преживяване. Може да използвате всичко, което имате у дома, по време на разходките в парка или когато отидете на екскурзия. Може да си направите колекция от красиви камъчета, листа и цветя. 

Важно е да не забравяме, че децата, колкото и малки да са имат нужда от общуване, за да се учат, както с деца на тяхната възраст, така и с големи хора.

Новите преживявания и трупане на опит могат да включват и съвсем лесни неща като:

– разказана от вас история
– ролеви и ситуационни игри са особено подходящи
– настолни игри от орда на „Не се сърди човече”, шах, дама, Монополи
– игри с движение (гоненица, криеница, скачане на въже, обръч, скачане на дама)
– познаване на цветове, форми, а по-нататък букви и цифри
– рисуване, изрязване и лепене, игра с пластлин
– четене на книжки
– пеене и танци
– изследвайте двора, градинката, парка
– готвене
– отидете на гости
– разходка до Зоо-парка, някой музей или му покажете някои от забележителностите на мястото, където живеете
– събирайте разни неща и си направете колекции


Девет: Отнасяйте се с внимание към техните чувства

Понякога децата изпитват трудност да намерят правилните думи или да ви кажат, когато се чувстват тъжни или уплашени. Бебетата и децата могат да се изплашат от най-дребното нещо, дори то да не представлява реална заплаха. Непознат човек, силен шум или дори някакъв предмет може да се стори страшен на малкия човек. Възможно е ситуацията да ни стане смешна, да искаме да се пошегуваме или да кажем на детето „да не се излага”. Важно е, обаче да се овладеем. Това, от което те имат нужда в този момент е да ги успокоим и да им обясним по простичък начин какво се случва.

Така те няма да се почувстват засрамени от реакцията си, ще се почувстват по-добре и ще знаят, че спокойно могат да говорят с нас за по-сериозен от тяхна гледна точка проблем, за което няма да получат присмехулна реакция.


Десет: Награждавайте ги с внимание

Всеки родител иска детето му да е възпитано и послушно. Ако отбелязвате тяхното добро държание и им го казвате, те ще се стремят и ще се стараят да се държат така по-често. Но, ако забелязвате само когато са непослушни, те ще търсят вниманието ви чрез лошото си държание.

Най-добрата награда за детето не е играчка или лакомство, а вашето време и внимание. Да отделим време да си поиграем с детето и да се позабавляваме заедно, няма да ни струва нищо.

Децата много обичат истории за тях самите. Те ги карат да се чувстват значими и обичани. Един чудесен начин да му покажете тези неща, да го поощрите за нещо и в същото време да прекарате време заедно е да направите с него един лично негов албум, в който може да:

– направите отпечатъци на ръцете и крачетата;
– залепите снимки от раждането му, рождените дни, първите стъпки, първото му море и други важни събития, като през няколко месеца добавяте нови;
– записвате забавни неща, които казва или прави;
– слагате негови рисунки;
– в пликче сложете кичур от косата му;
– направете родословно дърво, а ако имате и снимки за него, още по-хубаво.

Със сигурност ще се сетите и за други неща, които може да добавяте. Когато искате да го похвалите за нещо хубаво, което е направило, сядайте и разглеждайте заедно албума и му разказвайте за нещата в него. Това ще накара детето да се гордее със себе си.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

34,113 преглеждания

Comments are closed.