Детето и Интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

За никого не е тайна, че съвременните деца прекарват много време в интернет пространството. Нека оставим въпроса доколко препоръчително е това настрана и да се фокусираме върху един друг аспект на проблема – безопасността на децата във виртуалното пространство.



Броят на злоупотребите над деца през интернет се увеличава все повече. Сърфирането е част от живота и ежедневието ни, но често забравяме, че крие някои рискове, особено за малчуганите. Вижте как да осигурим спокойствие на себе си и безопасност на децата ни, докато сърфират и общуват в мрежата. Поговорете с детето си и му предложете следните съвети:


Трябва да се отнасяме към хората, които срещаме случайно  в интернет, като към непознати, независимо дали определен сайт или комуникативна мрежа ги нарича „приятели”


Не бива да даваме на непознати никаква лична информация за нас, член от семейството ни или приятели – например къде живеем, какъв е телефонът ни, кога сме сами вкъщи, къде работят мама и татко, къде се намира училището ни, кога ни предстои пътуване и т.н.


Трябва да бъдем любезни и да се отнасяме с уважение към всички, които срещаме в мрежата, защото в противен случай може да предизвикаме нечий гняв или отмъщение. Същевременно обаче трябва да внимаваме с кого се сприятеляваме  и на кого се доверяваме.


Важно е да избираме подходящи потребителски имена, имейли и интернет прякори, т.е. те да не са провокативни и да съдържат сексуален подтекст (за да контролирате никнеймовете на детето си, бъдете активни в общуването си с него чрез интернет).


Никога не бива да се съгласявеме на среща с някого, с когото сме се запознали по интернет, без мама и тати да са дали разрешение за това.


Никога не бива да попълваме документи, бланки, тестове или анкети, предложени ни по интернет без съгласието на родителите.


Не бива да изпращаме свои снимки на непознати.


Не бива да качваме снимки на себе си или близките си в социалните мрежи, без мама и тати да са се уверили, че профилът ни е добре заключен и недостъпен за непознати.


Винаги трябва да информираме мама и тати за всичко, което по някакъв начин ни притеснява в мрежата.


Никога не бива да отговаряме на груби, обидни или провокативни съобщения, защото по този начин насърчаваме арогантното поведение.


Информацията в интернет невинаги е вярна. Преди да се консултираме за каквото и да е с компютъра, нужно е да известим за това мама и тати, особено когато става дума за здравни проблеми.


Не бива да купуваме нищо по интернет, особено без да има доказан произход и без да сме уведомили за това родителите си.


Когато е необходима регистрация в сайтове, независимо какви са те, по-добре е да не използваме личния си имейл, а да си направим нов специално за такива цели.


Трябва да се отнасяме сериозно и с внимание към въвеждането на парола. Тя не цели да затрудни достъпа ни, а да осигури сигурност и спокойствие. Затова най-лесната и бързо запомняща се парола не е най-добрият вариант.


За да сте спокойни за детето си, когато сърфира в интернет пространството, периодично преглеждайте компютъра му, мейла му, профилите му в мрежите за общуване. Не правете това тайно, за да не се почувства то шпионирано и да се обиди. Не нарушавайте личното му пространство. Ако поговорите с него и му обясните, че няма да прекрачвате границата и става дума за безопасността му, то ще ви разбере.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

2,481 преглеждания

Comments are closed.