Житейските умения, на които да научим децата си преди да навършат 10

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete_maistori

Децата са невероятни! Те притежават удивителни способности, за които ние възрастните дори не подозираме и поради това, често ги подценяваме и пренебрегваме. Но те могат да усвоят и научат всичко, дори основните житейски уроци още преди да тръгнат на училище.

В днешния високотехнологичен свят децата ежедневно са подложени на облъчване от свръхинформация, която ги принуждава да научават нови и нови неща всеки ден, дори и те самите да не ги търсят съзнателно. И този факт е добър, но той има и негативна страна и тя е в това, че така децата пропускат възможността да трупат реални практически умения за живота.

Неотдавнашно проучване на онлайн компанията за сигурност AVG Technologies е установила, че близо 58% от децата на възраст от 3 до 5-годишна възраст в САЩ могат отлично да боравят със смартфон, но едва 15% са способни да си приготвят закуска.

В съвременното забързано ежедневие родителите правят всичко за децата си, вместо да им предоставят възможността сами да разберат как да се грижат за себе си.
Специалистите препоръчват именно на тези умения да се набляга в семейството от най-ранна възраст, защото те са основата, върху която всяко дете би могло да изгради собствената си независимост и самочувствие.

1. Прането
Много момичета нямат представа как да се справят с тази на пръв поглед елементарна задача и това проличава в първите дни, след като те се отделят от родителите си и заминат да учат в друг град.
Поддържането на чистотата на дрехите не е задача с повишена трудност и независимо дали е момиче или момче, детето трябва да знае как да се грижи за това. Уроците за това е добре да започнат около 6-тата година от живота му. Когато вие приготвяте дрехите за пране, започнете да включвате детето си, показвайте му как да сортира дрехите по цвят и материя, откъде се налива перилния препарат, как се задават програмите и къде е старт бутона. Не се опитвайте да бъдете перфектни, важно е да свършите задачата.

2. Работата в градината
Преди години в училищата имаше опитни полета, където всички ученици, дори най-малките получаваха знания как, кога и защо се засаждат различни видове семена. Сега такива занимания има само в някои частни училища, а грижата да покажат и разкажат на децата си как става това остава за родителите.
Можете да започнете с оформянето на леха или изкопаването на дупка, в която да посадите растение. Ако живеете в апартамент можете да се ограничите в занимания със сандъчета и саксии. Важно е детето да придобие представа кога се садят различните видове, че трябва да се поливат редовно. Обяснете му кой растения обичат да са на слънце и кои не. Покажете му как да пресаждат цветя.

3. Опаковането на подаръци
Всяко дете обича да получава подаръци, но и да подарява. Практиката показва, че децата се радват еднакво и когато ги избират и опаковат. В предучилищна възраст децата са напълно готови да започнат сами да опаковат и дори сами да изработват подаръци за своите приятелчета и близки. С малко помощ  те биха могли да се справят отлично. Покажете на детето как да махне етикета с цената, как да избере кутия и хартия или как да направи това с подръчни материали.

4. Забиването на пирони
Чукът не е страшен и ако видите малкото си дете да се опитва да забие пирон, не хуквайте панически към него в опит да му го изтръгнете от ръцете. По-добре отидете заедно в магазина и изберете подходящо малко чукче, вземете парче мека дървесина и малки пирончета и му покажете как стават нещата. Обяснете му, че забиването на пирони не се прави навсякъде и по всяко време, така че да не откриете след време пирони по паркета в хола.
Покажете му как да държи пироните и как да борави с чука, за да не се нарани и да не си удари пръстчетата. За целта можете да направите подложки от картон, които да поставите под главичките на пироните, така че да обират ударите, когато детето ги забива.

5. Писането на писма
Децата обичат да пишат и рисуват . Използвайте желанието им и ги поощрете да го правят „на ръка“ с цветни моливи, вместо на таблета или компютъра. Още повече, че традиционното писмо може да се пусне в истинска пощенска кутия, а имейлът – не.
Когато учите детето си да пише такива писма му покажете основните елементи, които то трябва да съдържа – дата, поздрав и обръщение, основно съдържание, заключение и подпис. Покажете му как да сгъне писмото и как да залепи плика.
Научете детето си да надписва ваканционни и поздравителни картички, как да ги изпраща и къде да залепя марките, ако няма да използва плик за писма.

deca-gotvqt1

6. Готвенето
Присъединявайте детето си към заниманията в кухнята, докато готвите. Не го принуждавайте, ако не иска, но можете да го провокирате да ви помага с някакви лесни на първо време задачи. Да разбие яйца или кисело мляко, да пресее брашно или да обели краставица.
Следващата стъпка е да го провокирате да си приготви закуска от бисквити, мляко и плодове. Тези занимания могат да започнат около 4-5-тата година и дори по-рано, ако детето проявява интерес. Към 7-8 година едно дете вече може да се пази и да преценява опасностите в кухнята, така че то вероятно ще се справи със задачата да си приготви тост сандвич или дори пица, може да нареже салата и да я подправи.
Около 10-тата година децата вече могат да боравят с повечето домакински уреди, затова вашата помощ трябва да е насочена предимно към безопасността. Кой знае, може да имате у дома някой прикрит MasterChef Junior.

7. Пътуването
Днес GPS технологиите ни помагат да пътуваме бързо и лесно, но все още има терени, където това е невъзможно. Ето защо добрата стара практика да използваме карти все още е от голямо значение. Дори да не е на хартия, а на телефона, да разпознава знаците и да се ориентира в пространството може да спаси живота на детето.
Заниманията по ориентиране с карта можете да започнете в съвсем ранна възраст – 3-4 години. Скрийте някакъв предмет в двора или у дома и изгответе опростена карта на територията, в която детето да търси. Обозначете различни знаци, които да го преведат по пътя и го оставете да открие търсената вещ. Детските площадки, зоопарка, музея – това са все места на които можете да покажете на детето си как да се ориентира и как да разчита знаците на указателните табели. Най-добре децата възприемат информация от други деца, така че ако има по-големи дечица, които вече имат тези умения, включете ги в заниманията от този тип.
Запознайте детето с обикновената хартиена туристическа карта, както и как изглежда тя в Google Maps. И му обяснете какво означават различните знаци.

8. Как да превърже рана
Децата трябва да умеят да се справят във всякакви ситуации, а когато са навън и играят, те често се нараняват. Научете детето да не се страхува при вида на кръв и че ако пищи или вика, това с нищо няма да му помогне. То трябва да знае, че не винаги ще сте до него, за да го целунете, гушнете и успокоите. Когато има такъв случай покажете му последователността, която да следва при инцидент – да се измие мястото с чиста вода, да се полее с кислородна вода или риванол и да се сложи пластир върху раната.

9. Почистването на тоалетната и банята
Всяка майка ужасно се ядосва, когато точно след като е почистила тоалетната чиния, някой минава през тоалетната и всичко трябва да започне отначало или току-що лъснатото огледало се е сдобила по незнайни начини с петна от пастата за зъби. Не се нагърбвайте с непрекъснатата задача да вървите с четката и парцала след всеки член на семейството. Оставете на достъпно място четката за WC и парцал и покажете на децата как се използват.
Уверете се, че след като са почистили банята и тоалетната, децата са измили старателно ръцете си. Използвайте безопасни, нетоксични препарати. Покажете на малките, че тези места могат много успешно да се почистват със сода за хляб, оцет или лимонов сок.

10. Пазаруването
Да бъде един човек разумен потребител в условията на свръхпредлагане е трудно. Но децата е добре да се научат от малки, че да се пазарува с мярка и само онова, което е наистина необходимо е много важно.
Научете децата си от малки да пазаруват като им възлагате лесни задачи и ги пускате до кварталния магазин сами. Когато пазарувате заедно обръщайте внимание на цените, качеството, опаковките. Накарайте детето да търси продукти с различни цени и му обяснявайте защо в даден случай избирате конкретен. Позволявайте на детето понякога да плаща и да взема рестото. Определяйте му дневен бюджет, в чиито рамки то да се вмества.
Не се притеснявайте да му обясните защо не купувате някои неща, както и че всяко семейство има бюджет, с който да се съобразява. Не го поощрявайте да си купува лакомства и му обяснете защо.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

116,241 преглеждания

Comments are closed.