Здравната карта въвежда лимит за боледуване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
655-402-bolnica-lekari-zdrave

Новата здравна карта, по която болниците с договор към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече заработиха, обрича пациентите да чакат да бъдат настанени за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени.

Това предупреждават от сдруженията на частните и на общинските лечебни заведения у нас, пише „Труд“. Причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани.

Кабинетът прие здравната карта, вижте какво планира тя

„Така, ако пристигне родилка с патологична бременност, ние не можем да я настаним на което и да е легло в отделението по акушерство и гинекология, а точно на легло, определено за тази патология. Ако то вече е заето, според здравната карта трябва или да върнем жената, или болницата да я приеме за своя сметка“, обясни д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

По думите му профилирането на легла означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК няма да възстанови разходите за лечението му.

Орязването на болнични легла ще затрудни достъпа на пациента до лечение

Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20% и 90%. Това коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Тръгвайте за ваканция със здравна книжка в джоба

Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилките и онкоболните. При последните ще се формират големи листи на чакащите за лечение, тъй като според новите изисквания редица техни заболявания ще могат да се поемат от много малко болници в страната, предупреди д-р Болтаджиев.

По думите му предстои драстично ограничаване на достъпа на българите до здравни грижи и до дълги листи с чакащи пациенти.

източник: http: dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,747 преглеждания

Comments are closed.