Затлъстяването, хипертонията, здравословното хранене и децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

деца - лош дъх

деца - лош дъхдеца - лош дъхЗа здравето на децата и тяхното правилно хранене основна грижа имат родителите. Именно те трябва да възпитат здравословни познания и навици в децата, така че те да знаят кое е полезно и кое не.

Според педиатрите и специалистите по хранене, прекаленото ограничаване, забраните и изключването на определени храни, фокусира излишно вниманието на децата именно върху вредните храни, защото всеизвестно е, че „забраненото е най-желано“.

Един от най-сигурните начини да приучим децата да се хранят здравословно е да се храним здравословно всички заедно, у дома.

Педиатрите посочват като най-вредни храните, съдържащи добавена захар и съветват родителите подобни храни да се изключват напълно от менюто на децата до двегодишна възраст. Тези храни крият рискове за отключване на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно в зряла възраст.

Хипертонията е едно от най-честите заболявания у нас и в повечето случаи води началото си от ранна детска възраст, макар да се проявява по-късно. Поради тази причина е от огромно значение да се контролира храненето, и физическата активност.

Тъжен факт е, че у нас непрекъснато се увеличава броят на децата с артериална хипертония, а основната причина за това е повишеното телесно тегло, в следствие от неправилно хранене и ниска двигателна активност. Контролът върху хипертонията се осъществява основно чрез контрол над затлъстяването. Според статистиката от 20 до 30 % от българските деца са с наднормено тегло, а близо 10% са със затлъстяване. Специалистите прогнозират, че техният брой ще се увеличава, тъй като днешните деца се обездвижват все повече. За това от значение е повсеместното навлизане на все повече електронни средства, които днешните деца използват в ежедневието си и се превръщат в един от основните рискови фактори за това. Наред с това напрягат очите и мозъка, което активира центъра на артериалното налягане, което в съчетание с намалената физическа активност повишава опасността от повишаване на кръвното налягане в дългосрочен план.

Повишеното артериално налягане е най-разпространеното заболяване и основен риск за развитието на сърдечно-съдови заболявания. От друга страна в съчетание с диабета са причина номер едно за развитието на бъбречна недостатъчност. Ако при едно дете се констатира повишено артериално налягане, задължително трябва да се провери дали то не е в резултат на ендокринен или бъбречен проблем.

Здравословното хранене е много важно не само за добрия външен вид, но и за контрол над хипертонията,  ето защо е много важно още от ранна възраст децата да бъдат приучени към здравословен начин на живот. Това ще им помогне да израснат здрави, активни и успешни зрели хора след време.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

637 преглеждания

Comments are closed.