Защо Стив Джобс не позволяваше на децата си да използват iPad

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

141316099

… и защо е хубаво да последваме неговия пример?

В днешно време често се питаме кой е най-правилният начин да отглеждаме и възпитаваме децата си, особено в среда, в която технологиите се развиват с шеметна бързина, в сравнение с 80-те и 90-те години на миналия век. Подтиквани от неписани закони и подвластни на модата, ние се поддаваме на масовата психоза да следваме сляпо всяка технологична новост, всеки последен модел телефон, таблет или друго устройство, което ни свързва със света, без да осъзнаваме, че то също така ни затваря в изолираната кутия на доброволно избраната самота.

Израствайки в такава среда, съвсем естествено децата свикват с този стереотип и често дори, ние родителите, не осъзнаваме, че предоставяме доброволно възможността на децата си да изпаднат в зависимост от технологиите. 

Макар и собственик и създател на Apple, Стив Джобс е един от малкото известни личности, които категорично се обявяват против използването на новите технологии и на iPad също, и има основателна причина за това. Ник Билтон, репортер от New York Times, попитал Стив Джобс преди време в свое интервю: „Децата ти сигурно много обичат новия iPad?“, все пак всички очакват, че собственикът на Apple е осигурил на децата си най-доброто и новото от компанията. Изненадващо обаче, Джобс отговарил, че децата му все още не са го използвали: „Опитваме се да ограничим използването на модерните технологии у дома.“

Разбира се съвременните технологии са част от живота на всеки от най-ранна възраст, но както обикновено всичко, което е прекалено, носи своите негативи. Според направено проучване в САЩ още през 2013 година, 38% от децата до 2 годишна възраст са имали съприкосновение с iPad или iPhone. С други думи бебетата се запознават с техниката още преди да могат да изкажат своето първо смислено изречение.

Около 1/3 от децата между 8 и 10 годишна възраст имат свои собствени телефони, което мнозина вече се питат – нужно ли е? Най-съвременната тенденция сред родителите е, да се ограничава влиянието на модерните технологии. Освен това на дневен ред излизат занимания, свързани с използването на ръцете, поощряване на физическата активност и ограничаването на технологичните джаджи.

Въпросът: „Трябва ли задължително да отглеждаме децата си с модерни технологии?“ все по-често се поставя на дневен ред от съвременните родители.  И все по-често отговорът е свързан с това, че е по-редно да се притесняваме за тяхното здраве и за това, че ги лишаваме от пълноценен начин на живот като ги поставяме в зависимост към технологиите.

Педиатри и психолози са установили, че честата и прекалено интензивна употреба на технологични средства, смарт телефони, таблети и компютри от малки деца може да доведе до чисто физически неразположения – повишаване на телесната температура, смущения в зрението, нервност, раздразнителност, нарушена концентрацията, затлъстяване и дори тумори в мозъка. В ученическа възраст децата могат да влошат успеха си. Децата, които прекарват пред компютъра голяма част от времето си не са в състояние да се концентрират, не могат да се изразяват правилно и да разказват, и имат проблеми с правописа.

Днешните деца са лишени от удоволствията, които предлагат игрите на открито. Технологиите ограничават тяхното въображение и творческите им възможности. Много по-добре би било децата да получават информация чрез книгите, да се социализират в обществото, да посещават кръжоци, клубове и библиотеки, отколкото да разчитат единствено на Google.

Може би си заслужава следващия път, когато решим да откликнем на някой техен каприз, свързан с желанието да притежават таблет или смарт телефон, да се замислим дали това наистина е добро за тях и с риск те да ни се разсърдят, да изберем правилното решение и да отложим подобна покупка за по-късен етап. Един ден те със сигурност ще оценят положителната грижа и отношение, което сме проявили към тях.

Източник: www.spiritscienceandmetaphysics.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,315 преглеждания

Comments are closed.