Защо посланието „Бъди добро дете“ не върши работа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete_slushane

-         „Ако слушаш, ще ти купя колело!“

-         „Бъди добър и ще отидем на море.“

-         „Добрите деца получават подаръци.“

-         „Моля те, бъди така добър и си изяж супата!“

-         „Дядо Коледа носи подаръци само на добрите деца!“

Имате ли чувството, че и вашите деца буквално са „преяли“ с тези фрази, че непрекъснато ги молите, изисквате и предупреждавате, че трябва да са добри, и че, колкото повече правите това, те толкова по-малко са добри, колкото на вас ви се ще?

Това наистина е една от най-често срещаните фрази, които родителите ежедневно и многократно изричат.

Фразата „Бъди добро дете!“ обаче съвсем не работи добре и не носи желаните резултати нито на родителите, нито на децата.

Имате ли представа защо това е така?

Защото фразата “Бъди добро дете” е твърде неясна за детето, тя не е натоварена с конкретика и не разкрива скрития смисъл на онова, което се крие зад нея.

Децата се нуждаят от кратки, конкретни и ясни инструкции, а не от абстрактни понятия и концепции, които само ние родителите мислим, че децата могат да проумеят. Няма как едно подрастващо дете да знае какво поведение очакваме, когато му казваме да бъде добро или да се държи добре.

Какво да казваме в замяна на фразата „Бъди добро дете!“

Вместо да използваме гореспоменатата фраза, по-добре да обясняваме малко повече ето така:

- Когато си на гости на баба, искам да си прибираш играчките след като свършиш да играеш с тях и да й помагаш, ако те помоли за нещо.

- Когато отидем на пазар искам да ходиш близо до мен и да ми помагаш да бутаме количката. Не искам да тичаш из магазина и да ме молиш да ти купувам играчки и снакс.

- Ще отидем на кино, но искам да знаеш, че там ще бъде тъмно и тихо, докато се прожектира филма. Моля те да не викаш, да не си слагаш краката на седалката и да не замеряш околните хора с пуканки.

Не отнема много повече време, а върши доста по-добра работа.

Когато казваме на детето си „Бъди добро дете“, ние сякаш му внушаваме мисълта, че обикновено не е, затова сега изискваме това конкретно поведение от него. Нормално е детето да възприеме тази фраза именно с това основно послание, но ако се поставим на негово  място, ще осъзнаем, че ако някой постоянно изисква от нас „да бъдем добри“, непременно ще започнем да си мислим, че всъщност изобщо не сме добри, което ще доведе и до по-лошо поведение.  Защото, ако сме добри, тогава не би било нужно някой да ни повтаря непрекъснато, че трябва да сме добри, нали?

Фразата „Бъди добро дете!“ се е превърнала в паразитна и се използва изключително често от повечето родители, дори от тези, които непрекъснато се опитват да бъдат в крак с най-новите тенденции в отглеждането и възпитанието на децата. За да се отървем от нейното бреме е важно да се съсредоточим върху използването на по-полезни и положителни изречения, които със сигурност ще открият по-преки пътища към сърцето и ума на детето.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

942 преглеждания

Comments are closed.