Защо е важно физическото докосване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dokosvane-znachenie

Без усещанията и сетивата, животът ни не би бил това, което е. Именно те – сетивата ни ни направляват живота ни. Докосването, усещането за допир е нещо още по-специално. То не може да се опише с думи, а много хора казват, че жаждата за физическо докосване може да бъде разбрана само от някой, който е бил лишен от нея.

Докосването е основополагащо за интимността, тя е част от физическата близост, която не можем да постигнем по друг начин. Физическото докосване ни дава чувство за сигурност, топлина, обич. Когато то е искрено ни дава чувство за принадлежност, защото ни свързва с някой друг.

Често понятието физическо докосване се тълкува неправилно от някои хора. Обикновено те го свързват със сексуалното докосване. Важно е обаче да сме наясно, че физическото докосване е много повече от това и е от особена важност за нормалното ни съществуване.

Доказано е, че физическото докосване има редица ползи за човешката психика. Поради тази причина е от особена важност да докосваме и да бъдем докосвани.

1. Физическото докосване е важно за правилната човешка комуникация.

Като човешки същества, израснали сред други човешки същества, в общество, основано на взаимно разбирателство и комуникация, ние се нуждаем от осъществяването на връзки и разговори – това е част от нашата природа. Споделяйки информация, ние функционираме, което кара да функционира целия ни свят.

Докосването е съществена част от комуникацията между двама души, чрез него много от езикът на тялото може да намери своя превод, когато показваме състрадание или думите са недостатъчни, за да изразим чувствата си.

2. Физическото докосване подпомага връзката ни с други човешки същества.

Когато хората са влюбени, често говорят за „онези пеперуди“ в стомаха, нали? Това трептене в стомаха всъщност са електрически импулси, които протичат през цялото тяло, които се задействат от физическата близост. Изследователите, които изучават механизмите на човешкото докосване твърдят, че дори най-краткото докосване от друг човек може да предизвика силна емоционална възбуда или успокоение. Например, докосването между съпрузите или дългогодишни партньори може да носи успокоение, докато докосването от някой непознат може да предизвика безпокойство.
Човешкото физическо докосване може да провокира страст, любов, щастие, объркване, безпокойство, но в някои случаи дори страх. Не бива да пренебрегваме тези усещания.

3. Физическото докосване е мощен инструмент за отдаване и получаване на положителна енергия.

Докосването, както вече е ясно, е мощен инструмент да незабавна връзка с друго човешко същество. Каквото и да чувстваме или носим в сърцето си, то най-лесно може да бъде предадено на хората, с които контактуваме чрез докосването. Чрез прегръдка всеки може да сподели позитивни вибрации или да внесем напрежение чрез обикновено здрависване с ръка.

4. Физическото докосване е много ефективен инструмент, чрез който можете да получите всичко, което ви е необходимо.

Забелязали ли сте, че едно внимателно и леко докосване по ръката на събеседника ви е в състояние да увеличи вероятността той да приеме онова, което му казвате и да се съгласи лесно с него. Не е нужно да търсим начини за самоубеждение, просто трябва да го пробваме някой път, за да се убедим.
Физическото докосване е много мощен инструмент, когато искаме да убедим някого да направи нещо, от което неистина има нужда. Докосването създава особено чувство за близост, то е свидетелство за вниманието на другия, а думите придобиват съвсем друг смисъл и всичко, което казваме се приема по-сериозно.

5. Физическото докосване е в състояние да ускори заздравяването на рани.

Докосването има терапевтично и лечебно въздействие. То присъства от векове в най-различни лечебни методи. Например: масажите, акупунктурата, хиромантиката.

Редица терапевти и психолози използват докосването, за да помогнат на хората, преживели физическо насилие, да помогнат на някой, който е преживял суицидна криза или просто да го утешат.

Не е нужно да сме психолози, за да прилагаме тези прийоми за утеха, особено що се отнася по отношение на нашите собствени деца.

Стефани Рийдс, curiousmindmagazine.com
Превод Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,506 преглеждания

Comments are closed.