Защо е важно да „събудим“ ядките и семената

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shutterstock_182967659


Знаете ли защо преди да използваме ядки, семена и зърна в различни рецепти в ежедневието ни или за пряка консумация, е добре те да се накиснат за определено време във вода?
 
 

Това е така, защото когато ядките, семената и зърнените храни се накиснат съдържащите се в тях инхибитори и фитинова киселина се отделят и започва процес на покълване. При накисване тези храни се „събуждат“, а това стимулира производството на ценни за организма ензими, повишава се нивото на витамините от група В, а поради разбиването на глутена ядките стават много по-лесно усвоими, протеинът и минералите се абсорбират по-добре. Чрез накисването всички остатъчни токсини в ядките, семената и зърнените храни се елиминират.

Различните видове ядки и семена се накисват във вода с различна температура и с за различна продължителност от време, според своята твърдост и големина. Водата от накисването винаги се изхвърля, а ядките се измиват няколко пъти в студена вода, преди да се консумират.

„Събудените“ семена и ядки е добре да се съхраняват в хладилник за не повече от едно денонощие или да се изсушат напълно след накисването, за да не мухлясат.

Зърнените храни се накисват в хладка вода с прибавен към нея лимонов сок или ябълков оцет – за всяка чаена чаша по 1 с.л., които ще ускорят отделянето на фитиновата киселина.

Бобовите храни се накисват в топла вода с добавено малко количество лимонов сок, а за зрелия фасул и всички бобови с форма на бъбрек е добре да се накиснат в топла вода с добавена сода бикарбонат. Водата за накисване може да се смени няколко пъти.

Ядки и семена се накисват в хладка вода с добавена малко морска или хималайска сол в нея. Солта активира действието на полезни ензими, които неутрализират ензимните инхибитори в ядките и семената. Лен и чиа отделят слузести вещества и затова след накисване не се мият.

Ядките, семената, бобовите и зърнени храни са безценни източници на витамини, минерали, протеини и полезни хранителни ензими, които организмът усвоява няколко пъти по-бързо и лесно, ако преди консумация и приготвяне бъдат накиснати. От особена важност е да накисваме семена и ядки, които ще се консумират от деца, тъй като тяхната храносмилателна система все още е несъвършена и фитиновата киселина и ензимните инхибитори в тези храни биха затруднили сериозно детското храносмилане.

seeds


Време за накисване

shutterstock_182967659Зърнени храни:
амарант – 12-24 часа
елда – 8-12 часа
ечемик – 8-12 часа
киноа – 6-8 часа
лимец – 8-12 часа
овес – 12-24 часа
ориз – 12-24 часа
ориз див – 4-6 часа
ориз кафяв – 6-8 часа
просо – 6-8 часа
пшеница – 12-24 часа
ръж – 12-24 часа
спелта – 8-12 часа
царевица – 8-12 часа

Семена:
коноп – не се накисва
лен – накисва се за 8 часа или се смила
мак – 2-3 часа
слънчоглед  - 2-3 часа
сусам – 6-8 часа
тиквени – 6-8 часа
чиа – не се накисва, може да се смели

Бобови:
боб – 12-24 часа
боб червен – 8-12 часа
леща – 8-12 часа
нахут – 12-24 часа
фъстъци – 8-12 часа

Ядки:
бадеми – 8-12 часа
бразилски орех – не се накисва
кашу – 2-3 часа
кедрови ядки – не се накисва
лешници – 8-12 часа
макадамия – не се накисва
орехи – 4-6 часа
пекан – 4-6 часа
шам фъстък – не се накисва

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,910 преглеждания

Comments are closed.