За децата и захарта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sugar_kids1

Едва ли има дете, което да не обича сладко, нито родител, който да прецизира до милиграм приема й, но въпросът е какво е количеството, което е допустимо за детския организъм в различните възрасти и къде е границата между здравословно и нездравословно, когато става дума за „бялата отрова“.

Можем ли и по какъв начин да ограничим приема на захар от децата ни?

Можем, въпреки че няма защо да се лъжем, дори храните обозначени като продукти без захар, съдържат захар. Това е и причината поради която дори когато си мислим, че се храним здравословно, всъщност ние да приемаме прекалено голямо количество нежелани и дори вредни вещества.

Какво означава това?

Продуктите „без захар“ са продукти в които се добавят всякакви заместители на захарта – от фруктова захар, различни видове сиропи, мед и дори изкуствени подсладители – „натуралните“ сокове, нектари и всякакви други напитки, които ние с доверие предлагаме на децата си всъщност са много далеч от всякаква натуралност. На практика количество надвишаващо 5% на добавени захари в ежедневния калориен прием е непрепоръчителна. Днешните деца обаче приемат близо 12-16% добавена захар всекидневно.

Какво се случва, когато приемаме твърде много захар?

Приемането на твърде много захар на първо място означава, че в организма постъпват много повече калории от необходимите и които обикновено се трансформират в тялото ни под формата на мазнини, тъй като рядко организмът успява да ги изразходва при физическа активност. Това води до повишаване на телесното тегло, а когато се случи в детска възраст, вероятността то да остане бреме през целия живот на човек е повече от реална. С нарастване на възрастта наднорменото тегло лесно може да се превърне в затлъстяване.

Колко захар може да приема едно дете и колко е вредна тя в действителност за детския организъм?

Хранителният режим на децата позволява прием на захар, но в изключително ниски дози. Тъй като повечето деца обичат лакомства, именно тяхната консумация трябва да се следи стриктно, така че децата да не бъдат лишавани от тази екстра, но в никакъв случай това да не  се превръща в ежедневен ритуал и непрекъснато похапване или пийване на продукти с добавена (скрита) захар.

Продуктите с високо съдържание на захар често са  с по-ниско съдържание на витамини и минерали, които са далеч по-необходими за подрастващия организъм. Ежедневното присъствие на преработени храни с добавени захари лесно измества здравословното хранене, необходимо на децата, за да растат и да се развиват хармонично и правилно.

В следващата таблица можете да видите какви са количествата захар, които трябва да приема едно дете дневно, според възрастта си:

Възраст Максимален брой захари за един ден Чаени лъжички
4-6 години 20 грама 4
7-10 години 25 грама 5
над 11 години 30 грама 6

Храни, с които трябва да внимаваме:

На първо място това са всички видове бисквити, зърнени закуски, сосовете за спагети, торти, шоколади, бонбони, газирани напитки и плодови сокове – всички те са продукти, които са с високо съдържание на захар. Само с една чаша газирана напитка или сок от кутия детето ще получи толкова захар, че ще е надвишило позволеното количество за деня, без да е приело никакви други продукти, съдържащи захари.

Повечето родители вярват, че начинът на хранене влияе върху поведението на децата. Популярно е схващането, че едно дете, което приема твърде много захар става хипер активно и среща затруднения с концентрацията в учебните  занятия. Това е доста модерна тема и много родители споделят, че сладките храни определено се отразяват върху поведението на децата. Все още обаче не съществува научно доказателство, че това е точно така, но със сигурност е известно, че захарта може да доведе до кариеси, които са най-често срещаната причина за ранни срещи на децата със стоматолога.

sugar_kids

Полезни съвети:

  1. Вместо зърнени закуски с високо съдържание на захар, закуската може да е от житен тост, препечени филийки, гевреци, кисело мляко с плодове или каша с горски плодове. Винаги проверявайте съдържанието на продукти, които приема детето, защото често се срещат продукти, които афишират здравословно съдържание, но в действителност съдържат твърде много захари. Много засищаща и полезна е закуската от яйца на очи върху препечена филийка, освен че е вкусна и разнообразна.
  2. Вместо торти, сладкиши, бисквити или други сладки, предложете варена или печена тиква, ябълки, дюли, сурови ядки, пълнозърнести солети, сурови плодове и зеленчуци. Предлагайте и домашно приготвени овесени или оризови хлебчета, които да сервирате с фъстъчено масло, нарязани банани, обезсолено сирене или хумус.
  3. Вместо газирани напитки, можете да предлагате на децата си газирана вода с кисело мляко и малко неподсладен плодов сок. Опитайте и с ледено студено мляко, в което по желание може да се добавят плодове, така ще се получи истински здравословна и вкусна напитка.
  4. Изпечете нарязани плодове или направете плодова питка със сушени плодове без да добавяте захар. Правете сладкиши без захар, но със сушени плодове, ядки и семена – те съдържат достатъчно сладост и ще превърнат печивата в истински шедьоври. Спокойно могат да се гарнират с нискомаслена сметана, което ще ги превърне в здравословна и алтернативна лека закуска. По този начин желираните бонбони, сладоледи и пудинги ще останат незабелязани. Киселото мляко с горски плодове или плодова салата са другите възможни десерти, които може спокойно да се предлагат на малките и подрастващите деца.
  5. Включете децата си в приготвянето на храната. Ако ви помагат, вероятността да се хранят с нея е по-голяма.
  6. Бъдете пример за подражание – децата са склонни да копират родителите си, така че ако ви видят да се храните здравословно е силно вероятно да ви последват.Разбира се прекаленото демонизирането на даден продукт или хранителна съставка не е полезно, но добрият пример и начините да насърчаваме децата си да се хранят по-здравословно винаги е от полза.

От  изключителна важност е физическата активност от най-ранна възраст, която трябва да поощряваме непрекъснато у децата си.

По материали от www.bbcgoodfood.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,559 преглеждания

Comments are closed.