За безопасни детски площадки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

безопасни детски площадкиГражданската инициатива за безопасни детски площадки обединява граждани и родители, които вярват, че осигуряването  на безопасни, модерни и динамични места за игра и спорт на децата е обща мисия на гражданите, държавните институции и общините.

Наръчник на активния родител на детската площадка 

1.Подавайте сигнали!

Колкото повече и по-конкретни, толкова по-бързо общината ще предприеме действия за отстраняването на нередностите. Най-лесно е това да се направи дори от вкъщи, по интернет, на адрес http://call.sofia.bg. Ако оставите и-мейл за връзка, на него ще получавате информация за статуса и движението на сигнала си. Така ще можете да проследявате кой и дали върши нещо по сигнала Ви.

2. Обадете се на 112!

Ако станете свидетел на вандализъм/пиянски прояви/насилие в реално време на детска площадка, веднага трябва да се обадите на 112, където ще разпределят сигнала Ви най-бързо към Общинска полиция или местното районно управление на МВР. В повечето случаи патрулка идва до няколко минути.

3. Чистотата!

Ако на площадките, които посещавате, има системни проблеми с чистотата (нередовно извозване на сметта от почистващите фирми, недостатъчен брой кошчета, лошо състояние на контейнери и кошчета, замърсяване от строителство и др.), можете да направите едновременно няколко неща, за най-голям ефект:

- да не цапате и да почиствате след себе си, като приучите и децата на това

- се обадите директно на Столичен Инспекторат – денонощен телефон 02-987-5555.

- да сигнализирате районния инспектор на Столичен инспекторат, който отговаря конкретно за Вашия район. Контакти за различните квартали можете да намерите в сайта на Столична община www.sofia.bg

- да пуснете сигнал на http://call.sofia.bg

 4. Осветлението!

При повреди, неработещи лампи или необезопасени електрически кабели, липса на осветление и др., най-добре е да подадете сигнал директно до фирмата, която отговаря за Вашия район, или да пуснете сигнал на http://call.sofia.bg. Преди това вижте и си отбележете номера на стълба, изписан на самия стълб.

5. Задължения на администрацията за детските площадки!

Районните администрации са длъжни да извършват редовни проверки на състоянието на детските площадки по график, както и да спазват Наредба 1 от 2009 г. за безопасността на детски площадки. Ако имате каквито и да е съмнения, че администрацията не изпълнява задълженията си, пуснете запитване към района или към Контакт центъра. Изисквайте отчети за предстояща и/или свършената работа, ако се налага дори и по Закона за обществена информация. От сайта на всеки район можете да изтеглите бланка за достъп до обществена информация, която да подадете електронно.

6. Бъдете активни!

Присъединете се към Гражданската инициатива за безопасни детски площадки! Влезте в общността ни във Фейсбук и споделяйте своите опит и препоръки в  затворената фб група.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,549 преглеждания

Comments are closed.