За балообразуването след 7 клас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

prazna-klasna-staq-grip

При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще се вземат оценките по два предмета и то само от 7-ми клас. Това ще важи и за учениците, които сега са в 6-ти или 5-ти клас. Уточнението се налага заради объркване по въпроса как ще се образува балът за кандидатстване след 7-ми клас за сегашните шестокласници и петокласници. Проучване на „По света и у нас“ показва, че има противоречие в тълкуването на наредбите, което масово се прави от директори на училища и становището на Министерството на образованието.

Откъде идва объркването?

Повечето си ученици внимават за оценките си основно в 7-ми клас и то най-вече по двата предмета, които участват в образуването на бала за кандидатстване в елитните гимназии. Паниката сред ученици и родители идва от това, че някои учители са съобщили, че от догодина балообразуването може да е различно и децата е трябвало да залягат повече над уроците още от 5-ти клас.

Златка Стефанова – майка на шестокласничка, юрист: „В началото на тази учебна година на родителска среща ни беше обяснено, че вече ще се взимат сборна оценка от оценките 5,6,7-ми клас по български, сборна оценка от оценките 5, 6, 7-ми по математика и с тези оценки от училище децата ще участват в класирането, към тях ще се прибавят оценките от матурите. Това за мен беше изненада. Според мен е необходима яснота.“

От Министерството на образованието са категорични, че в бала участват само оценките от 7-ми клас както за сегашните седмокласници, така и за бъдещите, които сега са 5-ти или 6-ти клас.

Евгения Костадинова – директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ – МОН: „Догодина – 2019-та, когато те завършат, ще получат свидетелство за основно образование, в което ще са изписани отделно оценките им от 5-ти, 6-ти и от 7-ми, но дебело подчертавам, отново при балообразуването ще участват само оценки от 7-ми клас. Ако трябва да го кажа още по-ясно – оценките от 5-ти и 6-ти клас няма да участват в балообразуването.“

Звучи ясно, но се оказа, че за повечето директори не е така. След консултации помежду си, те дори са направили презентации и са информирали на родителски срещи за точно обратното. Грешната информация продължава да тревожи родителите.

Объркването изненадващо идва именно от нормативните документи. Оказва се, че директорите четат Наредба 11 за оценяването, а от Министерството се базират на Наредба 10 – за балообразуването. Но трябва да е ясно, че балът ще се образува освен от удвоените оценки от матурите и от оценките, получени в училище, единствено и само от 7-ми клас. Другите оценки, за които става дума – от 5-ти и 6-ти клас просто ще фигурират в свидетелството за завършване на основното образование като информация.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,562 преглеждания

Comments are closed.