Йога за забременяване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Когато се опитвате да заченете, поддържането, и на физическото, и на психическото здраве са от ключово значение. И двете може да ги получите от йогата. Независимо дали сте практикувате йога или никога досега не сте опитвали, има различни курсове, така че не би трябвало лесно да намерите най-подходящия за вас. 

Ето пет причини, поради които да добавите думите „Адо Мука Шванасана” (гледащо надолу куче) или „Буджанга-асана” (поза Змия) в ежедневния си речник:


Дава ви фокус

Йога е много повече от това да разтегнеш и извиеш тялото си във формата на геврек. Йога-позите пренастройват и лекуват телата ни така, че духът, мислите и енергията ни да могат да се движат по-надълбоко, като се усъвършенстват по-мощни техники на дишане, което от своя страна да промени нагласите ни или да се научим да медитираме. Целта на йога не е да имаме добра физическа форма, а да достигнем вътрешен мир и яснота.


Редуцира стреса

Ако се опитвате да заченете, особено, ако месеците минават, вие със сигурност сте стресирани. Излишно е да споменаваме, че стресът и опитите за бебе са като маслото и водата – няма начин да се смесят. Как може йогата да помогне? Йогата помага да осъзнаем начина, по който ние създаваме, складираме и съхраняваме стресът в телата си. Правилното дишане, на което ни учи йога, е от ключово значение за минимализирането на това напрежение.  Чрез дишането ние изпълваме тялото си с прана* или жизнена енергия. А едно тяло, пълно с енергия е много по-гостоприемно за нов живот.


*прана- от санскрит: „дихание“, от корена ppā „запълвам“, сходно с Латинската дума plenus „завършен, цялостен“. Един от петте органа за жизненост или сензитивност,прана „дихание“, вак „говор“, каксус „зрение“, шрота „слух“, и манас „размишление, мисъл“


Помага за здрав сън

Покриването на нуждите от сън е много важен момент, когато се опитвате да имате бебе. Експертите са единодушни, че повечето хора се нуждаят минимум от седем до осем часа сън на нощ. Но повечето жени, които се намират в този момент от живота си, след като си легнат, мислите им започват да препускат към въпроси като „дали този път се получи?”, да броят дните до теста за бременност и минава доста време, преди да се отпуснат и да заспят.

Заниманията с йога преди сън, могат да ви помогнат да се отпуснете и да премахнете натрупания стрес, като се препоръчват „поза дете” и „мъртва поза”. Също така, според много специалисти, медитацията преди сън (дори и за пет минути) и правилното дишане, отпуска съзнанието и мисълта, което подготвя тялото за по-добър сън. И помнете, че за да медитирате, не е нужно задължително да палите ароматни свещи или пръчици. Достатъчно е да седнете на тихо, в удобна позиция, да затворите очи и да се отпуснете.


Увеличава притока на кръв към репродуктивните органи

Много експерти смятат, че йогата увеличава плодовитостта, защото увеличава притока на кръв към репродуктивните органи – матката и яйчниците при жените и тестисите при мъжете. Има пози, които укрепват мускулите на таза и подобряват кръвоснабдяването в тази област. 


Защо не?

Най-малкото, което може да направи йогата е да ви помогне да се справите със стреса и напрежението, които чувствате и просто да се отпуснете. Ще повдигне духа ви, ще ви зареди с енергия и ще ви оправи настроението.


Още от Зачатие:

sport i bremennost   Спорт и планиране на бременност

ovulation   Какво знаем и какво не за овулацията

   7 начина за увеличаване на плодовитостта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Зачатие

7,352 преглеждания

Comments are closed.