• Няма категории

Ягодови пастички

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

iagodovi pastichki-1

Време е да се възползвате от прекрасния пролетен плод – ягодата, която е идеална за консумация не само в суров вид, но и в различни десерти. Предлагаме ви сочни и леки пастички, в които ягодовият вкус изпъква на фона на нежен млечен крем.

Необходими продукти за 8 порции:

за блата:

- 250 г меко краве масло
- 2 ч. ч. захар
- 4 яйца
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 3 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. лимонов сок
- 150 г кисело мляко
- 50 мл вода

за сиропа:

- 2 ч. ч. ягоди
- ½ ч. ч. захар
- 1 с. л. ром, по желание

за ягодово-ваниловия крем:

- 600 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 3 с. л. царевично нишесте
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 100 г краве масло
- 1 ч. ч. натрошени целувки

за украса:

- 8 цели ягоди
- 4 цели целувки
- стрък мента
- 1 ч. ч. разбита сметана

Начин на приготвяне:

1. Ягодите за сиропа се почистват, нарязват се на четвъртини и се поръсват със захарта и рома. Оставят се няколко часа в хладилника, докато от тях се отдели сироп. Разбъркват се от време на време.

2. Блатът се приготвя, като се разбиват маслото със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Слагат се есенцията и лимоновата кора.

3. Пресяват се заедно брашното и бакпулверът. Разбиват се киселото мляко, водата и лимоновият сок.

4. Към маслената смес се прибавят, като се редуват, брашното и разбитото мляко. Пече се в правоъгълна форма за кекс в загрята фурна на 180°С около 50 мин. Охлажда се 10 мин. и се освобождава от формата.

5. Кремът се приготвя, като млякото се слага да заври. Разбиват се яйцата със захарта и нишестето. Врящото мляко се изсипва върху яйцата при непрекъснато разбъркване. Кремът се връща на котлона и се бърка, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се прибавя маслото, нарязано на 4 кубчета.

6. Ягодите се прецеждат, сиропът се запазва, а плодовете се слагат в горещия крем, заедно с целувките.

7. Блатът се нарязва хоризонтално на три пласта. Всеки пласт се сиропира с ягодовия сок и се намазва с крема, след което се покрива с другия пласт.

8. Нарязва се на пастички, които се украсяват със сметаната, останалите целувки, ягодите и ментата.


Рецептата ни предоставиха от списание Меню
http://www.menumag.bg/


Oще рецепти:

   Две освежаващи рецепти с пъпеш

Fava Bean rice   Бакла с ориз

white-cheese   Вкусотии със сирене за вас и вашето бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

1,779 преглеждания

Comments are closed.