Възстановяване след секцио

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maika s novorodeno

Когато сте раждали с цезарово сечение, периодът на възстановяване и връщане към обичайната активност е малко по-дълъг. В дните след операцията, усещането може да бъде доста неприятно и тялото ни се нуждае от време, за да се излекува, дори когато болката е под контрол.

След цезарово сечение, трябва да останете няколко дни в болницата под наблюдение, за да може да се облекчава болката, както и да се гарантира, че раната заздравява добре и няма никакви инфекции. За по-бързо възстановяване е много важно да се изправяте и да се разхождате, колкото може по-често. Колкото и да е неприятно усещането, опитайте се това да стане възможно най-скоро след операцията. Това може да попречи на образуването на съсиреци, задържане на кръв в тялото, както и запек, който често съпътства следоперативния период. Докато сте в болницата, се консултирайте с медицинския персонал как да се грижите за раната, след прибирането ви вкъщи. Някои жени имат трудности с кърменето, след цезарово сечение, затова не се колебайте да поискате помощ и насоки за това.

Нормално е да сте уморени и да усещате болка, а по-късно „придърпване”, в следствие на операцията. Обикновено раната заздравява в рамките на 4 до 6 седмици и ако няма допълнителни проблеми, би трябвало да остане само белег. С течение на времето и той почти няма да личи, но сега съществуват и различни методи на лечение, ако тази бледа резка ви притеснява. Но най-важното в първите седмици след секциото е да се съсредоточите върху физическото ви възстановяване. Какво трябва и какво не, след прибирането ви у дома с бебето:

- Почивайте си, колкото е възможно повече;

- Не вдигайте нищо по-тежко от бебето си;

- Носете подходящи дрехи и бельо, които да поддържат мястото на операцията и да не го дразнят;

- Внимавайте за позите, в които седите или лежите, както и когато ставате;

- Пийте много течности;

- Консултирайте се с вашия лекар, преди да се върнете към нормалния си сексуален живот;

- Избягвайте горещи душове, вани или басейни, докато раната ви заздравее напълно;

- В първите дни след секциото внимавайте за храната, която поемате. Някои храни могат да причинят запек, което не е препоръчително за вас в този момент.

Желанието ви да влезете бързо във форма със сигурност е много силно, но е важно да изчакате достатъчно време, преди да започнете с упражненията. Вашият доктор ще ви каже кога може да започнете и точно с какъв тип натоварване. Обикновено се препоръчва почивка и нищо повече от леки разходки в рамките на два месеца от раждането. Разбира се, всичко е строго индивидуално и всеки организъм се възстановява с различно темпо, но не забравяйте, че секциото е сериозна операция и не трябва да бъде подценявана. Кърменето също ще ви помогне да свалите част от натрупаните по време на бременността килограми и ще стимулира контрахирането на матката и връщането към нормалната й големина.

Обикновено, повечето доктори казват, че ако веднъж жената е родила цезарово сечение, то следващите раждания, също трябва да бъдат така. Но ако възстановяването ви протече нормално и без усложнения и ако изчакате достатъчно време, преди да забременеете отново, е възможно следващото раждане да бъде вагинално. Но това задължително трябва да бъде одобрено от следящия ви лекар.

Възможни усложнения, за които трябва да съобщите на вашия доктор

Има някои ситуации след секцио, за които незабавно трябва да уведомите лекаря си:

- имате вагинално течение с неприятна миризма;

- изпитвате болка по време на уриниране;

- зачервени и болезнени гърди, придружени от висока температура;

- усещате остра болка в областта на корема;

- забележите каквито и да е наченки на инфекция в областта около раната;

- ако краката ви са подути и ви болят;

- ако имате обилно вагинално кървене, което продължава дълго време, след операцията, особено ако забележите и съсиреци.


Прочетете още:

mother-baby-XL_550x400   Да родиш голямо бебе не е страшно

   За и против сън заедно с бебето

first-contact    Какво е добре да знаем за първата среща с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

111,412 преглеждания

Comments are closed.