Втори триместър от бременноста

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Седмица 13

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 11 седмици след зачеване)

Моля, имайте предвид, че тази информация е приблизителна. Всяка бременност е различна и скоростта на растеж варира. Ако имате някакви въпроси, моля, обърнете се към вашия гинеколог.

Развитие на зародиша:

Бебето ви продължава да се развива и гласните струни започват да се формират. Лицето започва все повече да придобива човешки облик, очите се сближават, а не седят раздалечени и ушите се наместват на нормалната си позиция. Сега би било възможно да се определи пола на бебето, ако успеем да погледнем от достатъчно близо разстояние половите органи. (Обикновено можем да „познаем” пола на детето чрез ултразвук около 16-тата седмица.). Червата се придвижват напред в тялото на бебето, белият дроб започва да отделя жлъчна течност, а панкреасът започва да произвежда инсулин. Една наистина натоварена седмица!

Промени при майката:

Добре дошли във второто тримесечие! Това е най-уютният и благоприятен етап от бременността. Повечето от неприятните ранни симптоми са приключили (или скоро ще приключат), а коремът ви все още не е започнал да расте. Ако все още се чувствате уморени, вслушвайте се в тялото си и си ПОЧИВАЙТЕ.

Тъй като матката ви се разширява, може да усещате коремни болки

Идеи за татко:

Добре дошли във второто тримесечие!. Следващите няколко месеца от бременността са най-лесните. Мама се чувства по-добре, хормоните й са се успокоили и все още тя не е станала огромна. Отпразнувайте завършването на първото тримесечие.
Седмица 14

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 12 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Бебето е дълго почти 9 см. и тежи 30-60 грама. Той или тя започва да упражнява вдишващи и издишващи движения. Очите и ушите продължават да се наместват и да се развиват, вратът продължава да се удължава и брадичката на бебето вече не е на гръдния му кош. Ръцете започват да функционират и бебето започва да се учи да ги движи и използва (вероятно е повече рефлекс, отколкото нещо друго). На този етап, нашето мъниче си набавя храна от плацентата.

Ако все още не сте, би трябвало да можете да чуете сърдечния пулс на вашето бебче чрез доплер. Не се паникьосвайте, ако не можете (знам, че е лесно да се каже) – ултразвукът може да потвърди пулсирането на сърцето, ако не се чува през доплера.    

Промени при майката:

Сега нивото на хормоните от бременността е снижено. Това означава по-малко гадене, по-малка честота на ходене до тоалетната и по-малко изтощеност. Какво облекчение! Обаче може да получите констипация (запек), тъй като тези хормони са отпуснали мускулите на червата и са станали причина те да работят по-бавно и по-малко ефективно. Утробата също е притисната от тях. Постарайте се да увеличите фибрите в диетата си, ако констипацията се превърне в проблем.

Може да забележите, че вените на гръдния ви кош и гърдите са разширени и по-забележими. Кръгът около зърната ви може да е потъмнял или да е уголемил диаметъра си. Откакто сте бременни тялото ви се подготвя за кърмене!   

Идеи за татко:

Как си, татко? Стресирал ли си се тотално за финанси, работа извън работно време и  разходи? Ако е така, спри, поеми си дълбоко въздух и си дай реална преценка за ситуацията. Безпокоиш ли се за реалните нужди на семейството? Често от мъжете се очаква да се справят с финансите на семейството, които се превръщат в център на вниманието на бащите, докато те крият своите истински тревоги, а именно – страха от бащинството и бременността.

Помислете над това какво НАИСТИНА ви тревожи. Често осъзнаването на същинските страхове е достатъчно, за да станат те по-малки.
Седмица 15

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 13 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Ако сега отидете на ултразвук, може да видите как бебето ви си смуче пръста. С всеки изминал ден костите се заздравяват. Кожата на бебето е много тънка и прозрачна – през нея може да видите кръвоносните съдове. Лануго (мъхът по кожата) покрива тялото, като косъмчетата продължават да растат до около 26-тата седмица от бременността.    

Промени при майката:

Матката ви ще започне да нараства всеки момент, а с нея и коремът ви. Можете да усетите промяната на около 7,5 – 10 см. под пъпа. По време на посещенията ви при лекаря той ще измерва „размера на зародиша”, за да се убеди, че бебето се развива нормално.

Момче или момиче? Трябва ли да разбираме?

Ако ви предстои ултразвук в следващите няколко седмици, ще може да получите предположение за пола на бебето. Имайте предвид, че определянето на пола чрез ултразвук не е 100% надеждно. Ако си правите амниоцентеза, полът може надеждно да се определи от хромозомите. Нито един от тези тестове, обаче, не се прави (нито трябва да бъде правен) единствено с цел да се определи пола на детето. Ако лекарят ви препоръчва да си направите тези тестове поради някаква причина, запитайте се дали наистина искате да разберете пола на вашето бебе. В днешно време повечето родители искат да узнаят пола на своето дете, но ако обичате големите изненади, е абсолютно нормално да кажете на човека, който прави изследванията, че НЕ желаете да знаете какво ще е бебето.   

Идеи за татко:

Уверете се, че прегръщате достатъчно често мама. Проучвания показват, че колкото повече прегръдки получава мама, толкова повече тя ще прегръща бебето (и вас също)!
Седмица 16

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 14 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Ако все още не сте, може да започнете да усещате раздвижване, тъй като костите на бебето се втвърдяват. Ако по някакъв начин сте с наднормено тегло и/или това е вашата първа бременност, може все още да не усещате бебето или да не го усещате редовно. Не се паникьосвайте! Скоро ще започнете. Сега краката са по-дълги от ръцете и тя/той ги мърда доста често, особено, ако има достатъчно пространство за движение в матката.

Ноктите на ръцете и краката също растат. Всъщност някои бебета се нуждаят от подрязване на ноктите веднага след раждане!

Близнаци: Ако сте бременна с близнаци, на този етап всеки близнак е около 10 см. и тежи около 120 грама!   

Промени при майката:

Имате ли запушен нос или кръвотечение от носа? Както преди споменахме, количеството ви кръв се е увеличило с 40-50%. Това се отразява на нивото на естрогените ви, които на свой ред издуват носовите мембрани. Това увеличение на количеството кръв е причина за по-усърдната работа на сърцето, което подпомага бременността.

Сухожилията ви продължават да се разтягат и може да чувствате болка в коремната област. Ако планирате да си правите амниоцентеза, това трябва да стане между 16 и 18-тата седмица.

Близнаци: Чувствителността на гърдите може би е отминала, заедно с гаденето. Талията ви със сигурност е минало, а краката ви е възможно да се подуват в края на деня.       

Идеи за татко:

Татко, имаш ли застраховка живот или завещание? Може да звучи странно да мислиш за това сега, но това е перфектният момент да се сдобиеш и с двете. Ако нещо се случи с един от родителите, другият не трябва да се тревожи за ипотечни задължения, образование на детето и др.
Седмица 17

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 15 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Това е период на бърз растеж, тъй като мазнините започват да се формират под кожата на бебето. Сега бебето и плацентата са еднакви по размер. Мъничкото сърчице изпомпва около 28,5 литра кръв на ден. Рефлексите вече са вероятно усвоени, тъй като бебето смуче, гълта и премигва. 

Промени при майката:

Зародишът е на около 3,8 – 5 см. под пъпа ви. Бебето е в бърз процес на растеж и вие също сте понаедряла. До този момент средно се качват между 2,5 и 5 кг.

Усещате ли някакво размърдване около матката? Може да усетите движението на бебето ви всеки момент, ако досега не сте.

Идеи за татко:

Мама може да усеща движенията на бебето в корема си, но е възможно те все още да не са толкава силни, че да ги усетиш и ти. Дори да те извика бързо да си сложиш ръката на коремчето й, може да не усетиш нищо. Не се притеснявай – бебето няма нищо против теб. В някои от следващите дни мама ще сложи ръката ти на корема си, а когато усетиш твоя малчуган, сърцето ти ще бъде откраднато завинаги. 
Седмица 18

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 16 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Вашето мъниче тежи вече почти 250 грама и заприличва на човече. Възглавничките на ръцете и краката започват да се формират и очичките гледат повече напред, отколкото встрани. Ако вашето бебе е момче, жлезата на простата му започва да се формира.

Ако забележите коремът ви да прави синхронизирани резки движения, не се паникьосвайте – бебето може да хълца!     

Промени при майката:

Да се чувствате замаяни, отслабнали и изнемощели са нормални неща по време на бременността. Тези симптоми не са опасни, освен ако не се появяват често или много тежко. Ниското кръвно налягане, породено от промяната на позицията на бебето, се случва често по време на бременността, тъй като сърдечносъдовата система не може да реагира толкова бързо.

Сега бебето е точно под пъпа ви.

На този етап е възможно да се разбере пола на бебето и можете да различите ръцете от краката и всички останали възхитителни подробности. 

Идеи за татко:

Дали сте от онзи тип мъже, които имат усещането, че винаги трябва да се погрижат за всичко? Нормално е татковците да проявяват прекалена загриженост към майките. Често, обаче, мама има нужда само от рамо, на което да поплаче и да се отърве от всички онези луди емоции на бременността. Татко може да се чувства безпомощен, слушайки мама и в това си чувство на безсилие да се опита да „поправи” всичко, от което тя е недоволна. Успокой се, татко. В девет от десет случая, мама просто се нуждае от отдушник и не очаква от теб да правиш каквото и да било. Колкото и да ти е трудно – просто СЛУШАЙ! Дай й своето пълно внимание. Това е най-добрият подарък, който можеш да дадеш на мама.
Седмица 19

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 17 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Заедно с мъхчето по кожата на вашето бебе започва да се образува и верниксът. Това е бяло като сирене вещество, което предпазва кожата на бебето от водната среда, която го заобикаля. Представете си как ще изглежда кожата ви, ако седите във вода 9 месеца. Плацентата продължава да расте и да храни бебето.

Близнаци: Ако очаквате близнаци, може би сте на половината път вече.

Промени при майката:

Може да забелязвате няколко кожни промени. Те са хормонално свързани и ще изчезнат след раждането. Може да имате хлоазма, така наречена „маска на бременността” – места, покрити с петна на челото, бузите, носа и брадичката. Сърбежът също е често разпространен. На места кожата ви може да е суха и люспеста. Много бременни жени получават обриви, особено на разтегнатата кожа. Не може да предотвратите стрийте, но определени лосиони и олио могат да облекчат сухотата и сърбежа. Пиенето на много вода и спазването на здравословна диета ще спомогне за намаляването на сухотата.       

Идеи за татко:

Усетили сте движението на вашето бебе в матката на мама и БУМ! Чувствате се сякаш току-що ви е блъснал камион – ЩЕ СТАВАТЕ БАЩА. Първо сте развълнувани, а след това – ужасени! Може би се питате дали сте готови да бъдете баща или дали ще бъдете добър баща. Ако сте нямали пример за подражание като дете, сигурно ще сте още по-притеснени. Може би се чудите дали можете да се грижите за едно семейство или да го осигурявате. Това малко подритване в корема на мама може да отвори Кутията на Пандора, с която не се готов да се справите. Ако се чувствате затрупан от такъв вид мисли, не се притеснявайте. Изпитвате нормалните реакции на един бъдещ баща. Мама сигурно има подобни мисли относно нейната роля като майка. Действайте и обсъдете тези чувства с мама. Започнете да четете повече за бременността, раждането и какво е това да си родител. Давайте си почивка, когато се нуждаете от нея. Фактът, че сте тук и четете това, вече говори за това какъв вид човек сте. 
Седмица 20

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 18 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

На половината път от бременността сте и бебето спи и се пробужда толкова, колкото и едно новородено. Косичката на скалпа започва да расте. Ако вашето бебе е момиче, нейната матка започва да се развива.

Близнаци: Вашите близнаци са дълги по 19 см. и тежат по близо половин килограм всеки!

Промени при майката:

Бебето сега се намира точно, където е пъпа ви. Може да изпитате известен дискомфорт, тъй като пъпът излиза напред от бутането на зародиша. Частта между пъпа и окосмяването на половите органи потъмнява. Тя ще избледнее след раждането.

Вече сигурно често усещате бебето, тъй като движенията му се засилват. Подходящо време е да потърсите курсове за бременни.

Хей! Вече сте на половината път!

Близнаци: Зародишите вече са два или три пъти по-големи, отколкото при майките с едно дете.
Добре е да се огледате за курсове за бременни. Ако започнете сега, ще имате време да изкарате целия курс. 
   

Идеи за татко:

Мама може да проверява за всевъзможни курсове за бременни във вашия регион и да ви докладва за дати, време, вид раждане и всякакви друг вид неща, за които въобще да не сте чували преди. Това е важно за мама (а също и за вас) затова бъдете готови. Някои татковци не са склонни да ги посещават, а други са много развълнувани. Ако сте от първите, помнете, че бихте могли да зададете доста въпроси на инструктора, а и ще срещнете други бащи, които най-вероятно се чувстват точно като вас. Всичко това може да ви помогне да преодолеете страховете си.  
Седмица 21

(брои се от първия ден на последната менструация)

Около 19 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Тази седмица етапът на бързото развитие започва да се забавя. Сега сърцето става по-силно, а краката достигат своите относителни пропорции. 

Близнаци:

Бебетата често се удрят едно друго, докато се движат. Мембраната, която ги разделя, е много еластична, затова не се притеснявайте. Те са добре защитени – мембраната няма да се скъса от тяхната активност.    

Промени при майката: 

Вече сте изминали повече от половината път и най-вероятно ви личи. Сега матката ви е на около 1-1,5 см над пъпа. На този етап покачването на теглото е между 4,5 – 7 кг. Ако се храните здравословно, не бройте стриктно качените грамове и поетите калориите. Най-вероятно емоционално се чувствате по-стабилни и спокойни.

Глезените и краката ви е възможно да се подуват, най-вече в края на деня.
Пийте повече вода и почивайте с крака, вдигнати нагоре.   
 

Близнаци:
При бременността с близнаци, задържането на флуиди може да се усили.  
 

Идеи за татко:

Тъй като второто тримесечие е най-лесното, това е добър момент за съвместно планиране и подготовка. „Главоболието” от първото тримесечие вече (за щастие) е минало, а тежестта от третото тримесечие още не е започнала. Сега е удачен момент да направите нещо специално заедно. Може да отидете на почивка или да излезете извън града през уикенда (относно пътувания се посъветвайте с вашия лекар). Ако не можете да пътувате, използвайте времето да се сближите и прекарвайте повече време заедно.
Седмица 22

(брои се от първия ден на последната менструация)
Около 20 седмици след зачеване
 
Развитие на зародиша
:


Най-вероятно бебето е близо половин килограм и е доста слабичко, но за сметка на това развито. Сега клепачите и веждите се формират и мозъкът започва бързо да расте. Ако бебето ви е момче, сега тестисите му започват да се придвижват от таза към скротума.

Промени при майката:

Утробата ви е близо 2,5 см. над пъпа. Най-вероятно ще започнете неотклонно да качвате килограми, тъй като бебето продължава да се закръгля. Качените килограми може да предизвикат проблеми с гърба. Носете обувки с нисък ток (равните обувки могат да напрегнат гърба, колкото тези с висок ток) и избягвайте да стоите прави или седнали за дълъг период от време. Когато седите, използвайте табуретка, за да си вдигнете краката.

Близнаци:

Схващат ли ви се краката? Възможно е да страдате от недостиг на калций, заради бебетата. Когато се схванете, изпънете крака и раздвижете глезените. Накарайте партньора ви да масажира мускулите ви.

Идеи за татко:

Някои родители нямат разногласия за това как да кръстят децата си, а при други настава Трета Световна Война. Ето някои идеи – направете списък с 10 любими ваши имена (ако не знаете пола на бебето, направете списък с мъжки и женски имена). Накарайте мама да направи същото и след това си разменете листчетата. Задраскайте имената от нейния списък, които мразите, докато мама задрасква тези от вашия. Ако някои от имената преминат този процес, започнете да си играете с тях в различни конфигурации. Това може да е една от тези области, за които компромисът е подарък.
Седмица 23

(брои се от първия ден на последната менструация)
Около 21 седмици след зачеване

Развитие на зародиша:

Вашето бебе е около половин килограм. С всеки изминал ден тялото му става все по-пропорционално. Ако бебето ви се роди сега, има шанс да оцелее. Но да се надяваме, че ще постои още няколко седмици в утробата!

Близнаци:

Вашите бебета ще имат периоди на активност и периоди за спане, които може да не си съвпадат едно с друго.

Промени при майката:


Бебето все още има пространство за движение и най-вероятно усещате как рита. Дори може да видите движенията на корема си. Утробата ви е на около 4 см. над пъпа.
Ако имате странни промени в настроението – не се тормозете. Те са нормални (нищо, че не приличат на такива). В тези моменти се опитвайте да бъдете благосклонни към себе си.

Близнаци:

Привиквайте със симптомите на предродилните болки. Това, че сте бременни с близнаци носи по-голям риск да родите преждевременно. Ако изпитате някои от следните симптоми, веднага се обадете на вашия лекар:

  • Периодични контракции (4 или повече на час)
  • Вагинално течение
  • Спазми и схващане

Идеи за татко:

Направете нещо приятно и абсолютно неочаквано като например да пуснете пералнята без някой да ви е молил или след работа да донесете вечеря за вкъщи. Докажете на мама, че е специална и й покажете и вие колко сте специални.
Седмица 24

(брои се от първия ден на последната менструация)
Около 22 седмици след зачеване

Развитие на зародиша:

Тази седмица бебето е качило около 170 гр., тъй като тялото му започва да нараства. Това тегло се разпределя в мускулите, костната маса и в растящите тъкани и органи. В края на седмицата теглото може да достигне 600 гр.

Близнаци:

24-тата седмица се смята за момент на жизнеспособност, което означава, че ако вашите бебета се родят сега, имат шанс да оцелеят, но те ще бъдат в реанимация за доста месеци напред.

Промени при майката:

Между 24-тата и 28-мата седмица  вашата утроба е на около 4-5 см. над пъпа.

Близнаци:

Наблюдавайте вагиналното си течение и при каквато и да било промяна – докладвайте на вашия лекар. Преждевременните родилни болки могат да започнат чрез инфекция, която се е разпростряла от вагината. Вижте седмица 25-та за Предупредителни симптоми за преждевременни родилни болки.

Скоро лекарят ви може да поиска да провери шийката на матката, затова, ако имате симптоми за преждевременни родилни болки, той/ тя ще има база за сравнение.

Идеи за татко:


Направете много снимки на мама. Дори и да не ги харесва в момента, в по-късен етап тя ще ги оцени.
Седмица 25

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 23 седмици след зачеване)

Развитие на зародиша:

Структурата на гръбнака започва да се формира.  Кръвоносните съдове на белите дробове се развиват и ноздрите започват да се отварят. Една наистина натоварена седмица!

Промени при майката:

Може да се чувствате като „Майка футболист”, тъй като утробата ви е с размерите на футболна топка. Нарастващата утроба може да натоварва гърба и таза ви и може да причини периодични болки в долната част на кръста и в краката. Като усетите това, починете си, сменете позицията, вземете топъл душ и сложете лед на тази част от тялото, която ви боли.

Предупредителни симптоми за преждевременни родилни болки:

Запознати ли сте със симптомите за предварителните родилни болки?
Не игнорирайте нито един от тях:

  • тип менструални спазми (постоянни или на рядко)
  • тъпа болка ниско в гърба (постоянна или на рядко)
  • напрежение в таза (все едно детето бута надолу)
  • коремни спазми (придружени или не с разстройство)
  • усилване или промяна на вагиналния секрет
  • контракции на всеки 10 мин. или по-често (може да са безболезнени)

Обсъдете с вашия лекар какво трябва да правите в случай, че изпитате тези предупредителни знаци преди 37-мата седмица от бременността. 

Идеи за татко:

Сега е удачен момент да помислите за работния си график, когато бебето се роди.
Проверете каква е полагаемата ви се отпуска по бащинство и какви са необходимите документи за уреждането й.   
Седмица 26

(брои се от първия ден на последната менструация
Около 24 седмици след зачеване
)

Развитие на зародиша:

Сега бебето тежи около 900 гр. и е дълго около 23 см. (от върха на главата до таза)

Промени при майката:

Утробата ви е на около 6 см. над пъпа. Ако усетите внезапно стягане и отпускане на матката, не се паникьосвайте. Това са „Braxton Hicks” контракции. Това е нормално, обикновено е безболезнено или е сходно с менструалните болки и се случва на нередовни интервали от време. Това е начинът на вашето тяло да се подготви за истинското раждане и да настрои утробата ви трудната работа около родилните болки.

Добре ли си похапвате? Сега се нуждаете от допълнителни 300 калории. Изчислете ги!

Близнаци:

Бременните с близнаци получават повече Braxton Hicks контракции от бременните с едно дете. Ако получавате повече от 4 на час, трябва да се обадите на вашия лекар.

Идеи за татко:

Как върви детската стая? Не всеки подготвя детска стая преди раждането. Но ако планувате да ви бъде всичко готово – сега е добро време да започнете. Боядисайте стаята (пазете мама от изпаренията на боята!), сложете детското креватче и заедно с мама се наслаждавайте на подготовката за новия малък член на семейството. Това са някои от нещата, които може да направите за вашето бебе, докато мама е бременна.
Седмица 27

(брои се от първия ден на последната менструация)
Около 25 седмици след зачеване

Развитие на зародиша:

По време на тази седмица мозъкът продължава бързо да расте, както и белите дробове. Клепачите започват да се отварят и ретините започват да се формират. Тази седмица бебето ще порасне с около 1,25 см. и ще бъде около 40 см. дълго (от върха на главичката до петите).

Промени при майката:

Поздравления! В края на тази седмица, вие ще сте приключили с второто тримесечие!

Може да изпитвате затруднение при дишане. Утробата е близо до гръдния ви кош и белите ви дробове може да не са способни да се разширят напълно. Не се притеснявайте! Бебето няма недостиг на кислород и вашата кръвоносна система работи дори по-добре благодарение на хормоните от бременността, които ви причиниха такъв дискомфорт.

Идеи за татко:

2 часа през нощта е и вие сънувате как печелите Формула 1. Изведнъж се събуждате от бременна жена, която ви дърпа за пижамата. Идвате на себе си (или поне така си мислите), изправяте се в леглото и я питате дали е сигурна, че е дошъл моментът. „Не, разбира се, че не е дошъл, но ТРЯБВА да изям едни картофки от Мак Доналдс СЕГА иначе ще УМРА. Побързай, МОЛЯЯЯЯЯЯЯ ТЕ!” Не, не са родилните болки…а ненаситно желание. Тя има желание за странни неща, а ти просто искаш да поспиш. Тя е настоятелна и знаеш, че няма да те остави да спиш, докато не отидеш. Какво да правиш, татко?

Звучи ли ти познато? Приемни това като подготовка за предстоящото будене по средата на нощта, но вече от бебето. Само дето тогава няма да ходиш до Мак Доналдс. Опитайте се да предложите на мама здравословни храни и закуски, но имайте предвид, че предложенията ви може да нямат особена тежест.  

Ако всичко останало отпадне, дръжте пантофите си и ключовете за колата под ръка!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

35,469 преглеждания

Comments are closed.