Всяко момче е бъдещ мъж…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_boy_flute.jpg

Основни заблуди за възпитанието на момчетата

Обществените стереотипи и нагласи очакват точно това – момченцата да растат и да бъдат възпитавани като бъдещи мъже. Да се бият, да ритат футбол, да тренират карате или борба. Така се насажда идеята, че едно момче, бъдещият мъж, трябва да е лидер, да е сдържано и пестеливо на емоции, и да не показва чувствата си, каквото и да му коства това.

Кои са най-често срещаните стереотипи по отношение на възпитанието на момчетата, които допускаме, унесени в стремеж да превърнем на всяка цена момчето си в самоуверен мъж?

1.       Всяко момче трябва да може да се бие

По-добре да научим сина си да използва словото, за да разрешава конфликтни ситуации, да преговаря, да се съобразява с чуждото мнение и ако е необходимо дори да се извини, отколкото да раздава юмруци. В същото време е от важно значение, то да знае как да отвърне на удара, ако бъде ударено, като това не означава, че е валидно правилото: „Ако те ударят, удари и ти!“, макар практиката да показва, че се спазва йерархичната структура, по която действа правото на по-силния. Ако нашето дете знае какво да направи и как да действа в подобна ситуация, това ще му даде самочувствие, но е добре да знае, че не е нужно да прилага сила. Самоувереното дете, което има самочувствие много по-рядко може да стане жертва на подигравки или физически тормоз. Затова е по-добре да го научим как да бъде точно такова.

2.       Мама ще замести татко

Може ли майката да замени таткото? Съзнателно или не, майките, които отглеждат сами своите синове им дават множество примери за женско поведение. Майките са нежни, загрижени, внимателни. В това няма нищо лошо и не е необходимо да се опитваме да насаждаме в детето поведение, което някой смята за „мъжко“ – грубост или невъздържаност. Освен това, не е нужно майката да изземва ролята на бащата, за да го замести, защото това би означавало, че ще го лиши и от своето присъствие, а то е необходимо на всяко дете, независимо дали е момиче или момче. Двойната роля от своя страна ще лиши момчето от майчино присъствие. Наред с това не е нужно да се опитваме да превърнем малкото момче в липсващия „господар на къщата“, защото така ще го лишим от детство.

3.       Мъжете не плачат!

Всъщност къде е записано това правило и правило ли е изобщо? Ако постоянно повтаряме на синовете си, че трябва да сдържат чувствата и емоциите си, че „момчетата не плачат“, съвсем скоро те ще се изнервят и стресират. Подобен подход може да доведе до нервно напрежение, психическа нестабилност и дори депресия. В по-късна възраст до изблици на насилие, склонност към самонараняване, употреба на наркотични вещества и психосоматични заболявания. Доста сериозен и тревожен списък! Ето защо е много по-добре малките деца, и в частност момчетата, да плачат, да викат, да се смеят  на висок глас. Всеки има право на това да изважда на повърхността всичко, което го разстройва и наскърбява.

4.       Момчетата трябва да са лидери

Не е задължително! Ако едно дете е надарено с лидерски качества, то със сигурност ще ги прояви рано или късно. Ако не ги притежава не е нужно родителите насилствено да се опитват да му ги насаждат. Вместо това е добре да се съсредоточат върху нещо друго, например, да научат детето си как да е добър приятел и честен човек. Защото преди всичко друго, най-важно е да научим нашите деца да са внимателни и да се отнасят в уважение към хората около тях.

5.       „Казана дума, хвърлен камък!“

Момчетата трябва да държат на думата си! Този стереотип обаче създава условия да манипулации в подрастващите деца и по-късно през юношеството. Достатъчно е да научим синовете си, а и не само тях, че най-важно е да спазват обещанията си, макар че ако това би навредило на някого или на него, би било по-добре да отстъпи от това обещание. Затова е важно да научим децата си как да преценяват последиците от своите действия и намерения и да вземат най-адекватните решения в дадена ситуация.

по материали от www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,642 преглеждания

Comments are closed.