Всяка трета баба – кандидат-бавачка на собственото си внуче

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_grandma_kids.jpg

В субсидираната програма „Родители в заетост“ всяка трета кандидат-бавачка е баба на собственото си внуче. Повечето от жените се записват в бюрото по труда, за да могат да бъдат наети като бавачки на внучетата си.
Програмата „Родители в заетост“ осигурява детегледачки за семействата, чиито деца са останали извън яслите и градините. Приоритет по програмата са самотните родители и семействата, в които се отглеждат деца с увреждания. За позицията на детегледачки могат да кандидатстват и безработни майки.

Програмата има за цел да осигури бавачки на повече от 1500 семейства с малки деца, останали без място в детските заведения. В страната такива не липсват, както не липсва и интерес към позицията „детегледачка“.

Предвижда се семействата сами да избират детегледачките на своите деца, след лична среща с тях. Това дава възможност на родителите да изберат именно свой роднина. За 8-часов работен ден се предвижда заплата от 460 лева, в случаите, в които родителите избират свои роднини. Когато се спрат на непознат човек, семейството ще доплаща разликата в заплатата, тъй като тези грижи ще са по-скъпи.

За кандидатите по програма „Родители в заетост“ няма изисквания за специално образование,  квалификация и стаж. Единственото изискване е да са регистрирани в бюрото по труда по местоживеене. От там твърдят, че повечето кандидати са в пенсионна възраст, обикновено детски учители, които търсят допълнителна работа, с цел допълнителни доходи.

Бюджетът на програмата е 20 млн. лева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,333 преглеждания

Comments are closed.