• Няма категории

Вкусни идеи за съботно-неделна закуска

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Закуската, знаем, е най-важното хранене за деня. А пък най-сладки и приятни са съботно-неделните закуски, защото на масата сме цялото семейство и никой за никъде не бърза. Предлагаме ви няколко вкусни идеи, които да си приготвите още тези почивни дни.


Палачинки със сладко от смокини

Продукти:

- 2 яйца
- 400 мл пр. мляко
- около 2 чаши брашно
- щипка сол
- щипка захар
- мазнина за пържене (за предпочитане масло)
- сладко от смокини
- натрошени орехи

Начин на приготвяне:

1. Разбийте добре яйцата и млякото. Добавяйте брашното, като следите за гъстотата. Прибавете солта и захарта. За да станат палачинките по-пухкави и бухнали, може да замените част от млякото с газирана вода, както и да добавите половин лъжичка сода за хляб или половин пакетче бакпулвер.

2. Загрейте тигана, намажете с малко масло и с черпак изсипете част от сместа и разлейте равномерно. Когато е готова, обърнете и допържете другата страна.

3. За да останат палачинките меки и сочни, намазвайте всяка по краищата с малко масло и покривайте със свежо фолио.

4. Когато са готови, сложете от сладкото и поръсете с орехи. За разкош може да сервирате със сметанов сладолед.


Мюсли със сушени плодове и мед

Продукти:

- 2 ч.л.мед
- 1 ч.л.масло
- 70 гр.смесени мюсли
- 1 малък банан
- 150 гр. прясно мляко (може и плодово)
- 1 с.л. стафиди
- 2 сушени праскови или кайсии

Начин на приготвяне:

1. Разтопете на слаб огън 1 ч.л.мед и маслото, добавете мюслите и оставете за няколко минутки на котлона, като бъркате непрекъснато. Оставете да се охлади.

2. Нарежете банана на парченца. В купичка разбъркайте млякото, с банана, мюслите и останалия мед. Поръсете отгоре със стафидите и нарязаните праскови или кайсии.


Омлет със сирене и чушки

Продукти:

- 1-2 зелени чушки
- 1-2 червени чушки
- 5-6 яйца
- 150 г сирене
- сол на вкус
- 50 мл. прясно мляко
- мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чушките на ивички или кубченца и ги задушете леко.

2. Разбийте в купа яйцата, млякото и малко сол. Изсипете сместа в тиган с предварително загрята мазнина (на среден огън) и я запържете до леко сгъстяване. Обърнете и поръсете равномерно с натрошеното сирене и чушките. Захлупете омлета и допържете от двете страни до златисто.

3. Поднесете с гарнитура от домати.


Пържени филийки с малини

Продукти:

- 3-4 яйца
- 200 мл. прясно мляко
- ванилова есенция
- мазнина за пържене
- сладко от малини
- 1 кофичка пресни малини
- филии по-стар хляб (за предпочитане, ако нямате става и с пресен)

Начин на приготвяне:

1. Разбийте добре яйцата, млякото и ванилията. Потопете филийките от двете страни в сместа. Изпържете равномерно от двете страни в предварително загрятата мазнина.

2. За да премахнете излишната мазнина, след като извадите филийките от тигана, ги оставете за малко на домакинска хартия.

3. Сервирайте със сладкото и пресните малини.

4. Чаша мляко или сок идеално ще допълнят закуската.


Овесени ядки с пресни плодове

Продукти:

- 3-4 с. л. овесени ядки
- 200 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. мед
- малини, ябълки, банани, боровинки, ягоди

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте киселото мляко с овесените ядки и меда. Оставете да престои няколко часа в хладилник, за да могат овесените ядки да омекнат и набъбнат. Може да го направите и предната вечер.

2. Преди сервиране, украсете с нарязаните плодове.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

10,074 преглеждания

Comments are closed.