• Няма категории

Ах, тези вишни!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

morello cherry

Стипчиво-нагарчащият им вкус за много хора е истински дар от природата и за разлика от сладките череши, вишните са прекрасен плод, който спокойно може да се включи във всяка диета, а също и в режима на диабетиците.

Малките деца не се прехласват особено по вишните именно заради специфичния им вкус, но приготвени по подходящ начин, рубинените сочни плодчета ще се превърнат в любимо лакомство.

Предлагаме ви няколко лесни и вкусни рецепти с вишни:

Бърз и лесен сладкиш с пресни вишни

Необходими продукти:

3 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. ванилия

300 г вишни

Яйцата се разбиват със захарта до бяло. Към тази смес се добавя олиото и брашното, заедно с бакпулвера и ванилията. Разбивайте сместа с миксер 4-5 минути, докато стане хомогенна смес с консистенцията на кекс. В предварително застлана с хартия за печене тавичка изсипете сместа и я разпределите равномерно. Отгоре разпределете почистените и подсушени вишни.

Изпечете сладкиша в предварително загрята до 180 градуса фурна до „суха клечка“.

Преди поднасяне можете да го поръсите с пудра захар или да го гарнирате с топка сладолед или бита сметана.

Сладко от вишни

1,200 кг. вишни

1 кг. захар

1 пакетче фикс за сладко и конфитюр или 1 ч.л обикновено лимонтозу

Изчистете добре плодовете, махнете костилките и смесете добре узрелите плодове с 4-5 лъжици захар и фикса, разбъркайте добре и сложете на котлона. След като сместа кипне добавете останалата захар и варете като непрекъснато бъркате. След около 10-тина минути изключете котлона и оставете сладкото на все още топлия котлон. Налейте го в предварително измити и подсушени средни по големина бурканчета, затворете ги и ги обърнете на капачки. Оставете ги така докато изстинат напълно. По този начин бурканчетата със сладко ще се вакумират сами и не е необходимо да ги стерилизирате по обичайния случай.

Сладкото от вишни е чудесна компания за палачинки, гофрети и хрупкави препечени или пържени филийки.

Вишнев сироп

Сиропът от вишни също е класика сред нашата листа с вишневи рецепти. За него ще са ви нужни:

500 гр. вишни

30 вишневи листа

захар

вода

лимонтозу, на всеки килограм захар по 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Плодовете трябва да са сочни и добре узрели. Без да вадите костилките ги сложете в подходящ съд – тъй като ще се вари – може да е по-голяма тенджера. Сложете при вишните и листата. Залейте ги с вода. За посоченото количество плодове е нужна около 3 л. вода. След завирането се засичат 15 минути, след което котлонът се изключва и получената отвара се оставя да изстине напълно. Прецедете течността и притиснете вишните, за да си пуснат цвета и сока. Измерете полученият сок и го смесете със същото количество захар – 1 част сок: 1 част захар. Сложете отново на котлона и бъркайте докато заври и захарта напълно се разтвори. Намалете силата на котлона и варете около 10 минути. Преди да го свалите от котлона, добавете лимонтозуто.

Полученият сироп се налива в чисти и сухи бутилки, които се затварят и се оставят с гърлата надолу докато изстинат. Не се стерилизират.

Сиропът се разтваря на вкус и според предпочитанията.

morello cherry1

Домашна вишновка

Помните ли онези сбирки на баба ви и нейните приятелки в четвъртък следобед. Не харесвахте приятелките на баба си, но толкова харесвахте тяхната вишновка.

Нека си припомним класическата рецепта за нея сега.

2 кг. добре узрели вишни

1 кг. захар

1 литър силна домашна ракия, която не е допълнително ароматизирана или спирт – около 50/55 градуса.

Почистете вишните и ги сложете в бутилка с широк отвор и ги засипете със захарта. Затворете с тапа или капачка и разклатете шишето енергично. Оставете на слънчево и топло място за около седмица. Когато се сетите можете да разклащате бутилката.

След седмица добавете алкохола и оставете затворен съда за още 3 до 4 седмици.

Накрая прецедете получената вишновка и я приберете на сигурно място, защото децата могат лесно да се изкушат. Спомнете си вашето детство и шмекериите, които правехте, за да я откриете и опитате.

Не изхвърляйте вишните, които останат след това. Махнете костилките им и ги приберете в затворен съд в хладилника. Те са чудесни за гарниране на сладкиши, мелби или домашни шоколадови бонбони.

Компот от вишни

Изберете здрави и добре узрели вишни, отстранете дръжките, измийте ги и разпределете плодовете в предварително приготвени буркани. Добавете по 4-5 с.л. кристална захар или термоустойчив подсладител, ако не използвате захар и налейте студена вода до ръбчето на буркана.

Използвайте буркани с капачки на винт, за да не се налага да търсите чужда помощ за затварянето.

Наредете бурканите в малко казанче, залейте ги със студена вода и кипнете с помощта на бързовар – най-добре в банята или на балкона. Ако живеете в къща – задачата става една идея по-романтична – можете да сварите компотите и на огнището в двора.

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,367 преглеждания

Comments are closed.