Вегетарианци по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vegetarian-during-pregnancy

Сигурни сме, че много от вас, които не ядат месо, са си задавали въпроса дали е безопасно да са вегетарианци, докато са бременни. И сигурно сте чували от ваши близки приятели, че е задължително да хапвате месо, докато изкарате бременността. Но трябва да знаете, че това не е вярно. Стига да си набавяте достатъчно протеини, витамини и минерали, ще се чувствате добре и ще имате една здравословна бременност.

Първото, което трябва да се уверите, е да си набавяте поне по едно нещо от четирите основни групи храни, а именно:

Плодове и зеленчуци. Най-добре плодовете да са пресни, но и сушените са чудесен вариант. Опитайте се да приемате по пет порции на ден, като една чаша фреш може да я броите за една порция.

Храни, съдържащи скорбяла. Това са хляб, спагети, паста, ориз и картофи. Най-добре избирайте хляб от пълнозърнесто брашно, защото е по-полезно и няма да ви става тежко.

Храни, богати на протеини, като яйца, бобови варива, ядки и семена. Тези храни са добър източник на желязо.

Млечни продукти – мляко, сирене, кисело мляко. Те ще ви набавят така необходимия калций.  

По време на хранене е добре да не пиете кафе или чай, тъй като кофеинът пречи на тялото да абсорбира желязото от зеленчуците. Храни богати на витамин С, както и напитки от прясно изцедени плодове, помагат на тялото по-лесно да приема желязото.

Ако не ядете риба, единственият начин да си набавите Омега 3 мастни киселини е да консумирате достатъчно орехи и ленени семена.

Важно е в менюто ви да има разнообразие, за да може да си набавите всичко необходимо. Ако не ядете и млечни продукти, е особено важно да наблегнете на киноа, тофу, ядки и фъстъчено масло.

Намалете солените храни, както и солта като цяло. Ако консумирате сол, най-добре тя да е хималайска.

Широко разпространено е схващането, че вегетарианската диета е все пак здравословна диета, макар мненията по въпроса да са доста противоречиви. Заедно с месото обаче ще ви се наложи да спрете консумацията и на всякакви консервирани храни и сладкиши. Те съдържат консерванти, оцветители, овкусители, много сол и рафинирана захар, с които е по-добре да не прекалявате, особено по време на бременността.

Междувременно е препоръчително пък да увеличиш консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Сокоизстисквачката е отлична идея – с нейна помощ ще си създадете навика всеки ден да пиете прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Освен че са много вкусни, в тях са концентрирани доста витамини и минерални соли, които са изключително полезни през деветте месеца на бременността. Другата важна част от менюто са салатите, супите и задушените зеленчуци, към които можете да прибавяте шепа изсушени плодове или покълнало жито. Много подходяща добавка за салати са сусамовите и слънчогледовите семки. Те съдържат най-голямо количество минерални соли. Житните кълнове също са много полезни, защото са богати на витамин Е. Те са и приятни на вкус, така че щедро поръсвайте с тях всяко блюдо. Или пък ги консумирайте разбъркани в чаша кисело мляко.

Позицията на Американската Диетична Асоциация е, че „правилно планираните вегетариански диети, включително пълно вегетариански или вегански, са здравословни, хранително адекватни и могат да предоставят ползи за здравето в превенцията и лечението на някои болести. Добре планираните вегетариански диети са подходящи за хората по време на всички етапи от жизнения цикъл, включително по време на бременност, кърмене, ранно детство, детството и юношеството, както и за спортисти.”

Вегетарианското хранене, основано на приемането на пълноценни храни, е здравословен избор за всяка бременна жена.

Любопитно:

Британски учени установили, че вероятността от раждане на момиче забележимо нараства, ако майката е на вегетарианска диета.

 

Още от Бременност:

   Как да се справим с умората през бременността

   Бременност и грижа за зъбите

   Как да се упражняваме през бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,956 преглеждания

Comments are closed.