Вдигат учителските заплати с 15%

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-smetalo

От 1 септември заплатите на учителите, работещи в училищата и детските градини се увеличават с 15%, реши правителството, и гласува 80 млн. лева за това.

Минималната учителска заплата става 760 лева, а заплатата на директорите не може да е по-ниска от 950 лева, предвиждат промени в наредбата за заплащането на труда на педагозите, които ще бъдат одобрени в началото на следващия месец.

Предстоящото увеличение на учителските заплати с 15% е първата стъпка от ангажимента на управляващите да вдигнат двойно възнагражденията на учителите до края на мандата.

Ресорният министър Красимир Вълчев изрази очакването си, че това ще привлече повече млади хора към учителската професия, и припомни, че в момента броят на учителите, наближаващи възрастта за пенсиониране е много по-голям от този на влизащите в професията.

„Имаме райони и отделни дисциплини, при които имаме недостиг на учители. Там политиката ще бъде, доколкото е възможно, да задържим в следпенсионна възраст част от педагогическите специалисти. Разработваме и програма за частичното им ангажиране – поетапното им преминаване от активно трудова към пенсионна възраст“, разясни бъдещите политики за справяне с кадровия проблем министърът.

„От друга страна имаме райони и дисциплини, в който е желателно да подмладим в голяма степен педагогическия състав. Там ще стимулираме наемането на повече млади педагогически специалисти“, допълни той.

Кабинетът увеличи и стипендиите на студентите-чужденци, които учат в държавни университети по линия на междуправителствените спогодби. Целта е да бъдат привлечени повече студенти от българските общности зад граница. Право на такава стипендия без никакви условия имат всички чуждестранни първокурсници, приети по линия на междуправителствени спогодби.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,028 преглеждания

Comments are closed.