В 25 училища в страната няма нито един записан първокласник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_274017311

Десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници.

В големите градове обаче се води истинска битка за места в паралелките. Част от училищата не успяват да приемат всички кандидати, в други все още може да се намерят свободни места.

Близо 65 000 деца ще прекрачат тази есен за пръв път училищния праг.

За поредна година най-много първокласници има в София – над 10 000.

Във Видин обаче броят на децата е с 16 пъти по-малък – едва 678 деца.

Към момента в 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник.

В същото време други училища не могат да смогнат да приемат всичките си кандидати. Почти 200 първокласници са записани в столичното 119-о училище – едно от най-желаните в София. Заради големия наплив от ученици капацитетът на сградата вече е на изчерпване. Наложило се дори кабинетът на директора да се превърне в класна стая за нови 27 първокласници. С тази реконструкция се решава проблемът с липсата на класни стаи. Но повечето ученици означават и повече учители, подсигуряване на столово хранене, както и нормални условия за спорт. От есента ще бъдат назначени нови 8 начални учители и възпитатели. Ще се направи график, така че всички деца да могат да ползват физкултурните салони на училището.

На противоположната страна е 45-то училище, където все още има свободни места. До закриване на паралелки обаче няма да се стигне.

Извън големите градове обаче битката не е за училища, а за първокласници. И според експертите демографският срив в страната ни и обезлюдяването в някои райони превръща много училищата в пустеещи и изоставени сгради.

 

Източник: actualno.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,053 преглеждания

Comments are closed.