Училището като зона и за родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-obshtnost

Може ли училището да бъде зона и за родители?

Това е темата на първия публичен форум за мястото на родителите в училището, който Асоциация “Родители” ще проведе на 13 октомври в кино Люмиер Лидл в София.

Достъпът до събитието е безплатен  за всички, които желаят да обменят идеи за подобряване на училищната среда.

Все повече родители в България търсят активен диалог с училището. Последните проучвания показват, че здравословната учебна среда, емоционалното състояние на децата и редовната обратна връзка от учителите са основен приоритет за родителите. Как семейството да участва в създаването на училищна общност и да поддържа пълноценни отношения с учители и директори ще коментират експерти в първия форум „Училището – зона за родители“.

Тематичното събитие ще предложи възможност на родители, учители и директори да прекарат един ден със специалисти в обсъждане на добрите практики, качествената комуникация и инструментите за решаване на ситуации в училищна среда.

Имат ли място родителите в училище? Как изглежда добрата комуникация между родителите и училищния екип и как заедно те могат да създадат пълноценна среда за нашите деца? Тези и други теми, които дискутират възможностите днес и отправят поглед към бъдещето на училищната институция – такава, каквато всички искаме тя да бъде – ще постави събитието, разделено на презентационна и дискусионна част.

„Основната ни цел е да вдъхновим родителите за активно и конструктивно участие в училищния живот. Вече знаем, че родителите се интересуват повече как се чувства детето в клас и как се разбира със съучениците си, отколкото какви оценки е получило“, коментира Яна Алексиева, детски психолог и Изпълнителен Директор на Асоциация „Родители“.

Проучване на екипа на асоциацията, проведено в София показва също така, че честотата на общуване с училището не е достатъчна за родителите, които търсят дългосрочен диалог и информация за средата, в която децата прекарват половината от своя живот. „С провеждането на този форум се надяваме родителите да повярват, че промяната в училище, образователната и социална среда до голяма степен зависят от тях. Искаме да предложим пространство на всеки да сподели своите идеи и впечатления и се надяваме родителите и учителите да си тръгнат с инструменти, които да приложат в своето училище“, допълват организаторите.

Форумът ще бъде с участието на експерти в образователните практики, които ще коментират взаимодействието между родители и учители, училището на бъдещето, здравословната среда в училище и други ключови теми. Следобедните часове ще продължат с дискусия, в която родители ще могат да споделят своята представа за училищна общност. В рамките на събитието всеки присъстващ ще получи наръчник „Училището и родителите. Митове и истини“, който ще развенчае някои от най-честите заблудите в общуването между родителите и училищната институция.

Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

563 преглеждания

Comments are closed.