• Няма категории

Три рецепти в началото на пролетта, подходящи за цялото семейство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В първия официално пролетен месец се нуждаем от повече витамини. Тези рецепти са именно, за да преборим по-лесно липсата им. Зелените листни зеленчуци, билките и подправките съдържат освен много витамини и редица жизненоважни микроелементи, които ще подскрепят имунитета на децата и на цялото семейство.

 

levurda

Витаминозна супа с левурда

Продукти:

500 гр. картофи
2 големи моркова
2 глави кромид лук
3-4 връзки левурда (див  чесън)
50 мл. зехтин
1 литър домашен бульон или топла вода
сол, магданоз, джоджен и всякакви други подправки, които харесвате

Кипнете готовия бульон и сложете нарязаните на кубчета картофи в него да се сварят за 10-15 минути. Добавете към ситно нарязаните моркови, лук, а след още 5-6 минути и левурдата. Свалете от котлона и ако предпочитате може да пасирате супата.

Подходяща е за всяка възраст, включително и за деца над 10 месеца.

 

zelenchuci1

Зеленчуци по френски

Макар да звучи претенциозно,  тази рецепта се приготвя съвсем лесно, а тайната й е в подправките – розмарин, босилек, салвия, риган, мащерка, мента и градинска чубрица.

Продукти:

3 малки тиквички
2 червени  чушки
1 жълта чушка
3 скилидки чесън
5 средни домата
4 глави лук
½ чаша зехтин екстра Върджин
и изброените по-горе билки

Загрейте зехтина в дълбок тиган, добавете ситно нарязания чесън и сухите подправки/билки. Разбъркайте старателно всички съставки, така те ще отпуснат ароматите си в мазнината. След това прибавете към тази смес доматите (можете да не ги белите), лука, тиквичките, чушките – нарязани на тънки ивици и отново разбъркайте.

Преместете зеленчуковия микс в намазана със зехтин тавичка и запечете за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Непосредствено преди сервиране можете да добавите моцарела или пармезан, според вкуса си и ако не постите или не сте веган.

 

limonov-oriz

Лимонов ориз

Продукти:

1 ч.ч. ориз
½ ч.л. куркума
1 с.л. захтин
50 гр. сурово кашу
1 ч.л. синап
пресен сок от половин лимон
малко ленено масло за поръсване
пресен джоджен
морска сол на вкус
Изсипете ориза в тенджера, налейте приблизително 700 мл. вода, добавете сол и куркума на прах. Сварете до готовност.

Загрейте зехтина в по-дълбок тиган и запържете в него синапа и ядките кашу до златисто.

Смесете готовия ориз с ядките и синапа, овкусете с малко ленено масло и поръсете ястието с лимоновия сок и ситно нарязания джоджен.

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,044 преглеждания

Comments are closed.