• No categories

Морето в мен (три рецепти с морски дарове за 20 минути)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
salmon-1212

КАРАМЕЛИЗИРАНА СЬОМГА

Продукти:

½ чаша захар

2 ½ супени лъжици морска сол, предварително счукана

няколко зърна прясно счукан на едро черен пипер

4 филета сьомга

зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете захарта, солта и черния пипер в плитка купа, поръсете всяко филе от всички страни с подправките.

Загрейте малко зехтин в голям тиган с незалепващо покритие на умерен огън. Когато се сгорещи достатъчно  сложете сьомгата първо с кожата надолу и сотирайте за 5 минути. След това обърнете филетата и от другата страна, но за около 2-3 минути. Възможно е да се отдели известно количество течност, можете да я отцедите или да я оставите дасе изпари, но не увеличавайте температурата, за да не ви изгори рибата.

Внимавайте да не разкъсате кожата, защото тя държи парчетата цели.

След това поръсете филетата с останалата смес от захар и морска сол и запечете в предварително загрята на максимална температура фурна в продължение на 5 минути,  докато крайчетата на филетата придобият златист загар. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Преди да сервирате, можете да отделите внимателно кожата и да сервирате без нея. Отделянето става съвсем лесно.

Сервирайте със задушен спанак или зелена салата.

pinchofyum.com

Shrimp-and-Asparagus-Stir-Fry-with-Lemon-Sauce-Recipe-4

СКАРИДИ И АСПЕРЖИ В ЛИМОНОВ СОС

Продукти:

4 супени лъжици зехтин

400-500 гр. едри скариди, предварително обелени

500 гр. аспержи, нарязани предварително на по-малки парчета

½ чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка смлян джинджифил

1 чаена лъжичка чесън на прах

За лимоновия сос

⅔ чаша пилешки бульон

1 супена лъжица царевично нишесте

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица соев сос

¼ чаена чаша лимонов сок

1 чаена лъжичка лимонов а кора

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки за лимоновия сос в малка купа и оставете настрана.

В голям тиган, загрейте 2 супени лъжици зехтин на средно висока температура. Добавете скаридите и гответе за около 3 минути, като ги обръщате от всички страни. Посолете ги след като сте ги сотирали.  Скаридите са готови след като станат розови и непрозрачни.

В същия тиган загрейте още 2 супени лъжици зехтин. Добавете аспержите и гответе, докато придобият  ярко зелен цвят и започнат леко да покафеняват по крайчетата.  Посолете след като са готови. Добавете джинджифил и чесън и разбъркайте добре.  Продължете готвенето още около минута. Залейте аспержите с предварително приготвения лимонов сос докато са още в горещия тиган и върнете скаридите обратно в тигана, за да се овкусят заедно с аспержи и соса. Оставете да къкри още минута и докато соса се сгъсти. Сервирайте веднага.

homecookingmemories.com

FishTacoBowlsXCU-833x1024

РИБНО ТАКО

Продукти:

2 супени лъжици чили на прах

2 чаени лъжички кимион

лют червен пипер на вкус

щипка чесън на прах

3-4 филета от треска (или друга бяла риба –  тилапия, пангасиус)

сол и прясно смлян черен пипер

зехтин

1 глава червен лук, нарязана на ситно

1 червена чушка, нарязана на кубчета

1 чаша замразена или прясна царевица

1 консерва черен боб, изплакнат и изцеден

2 чаши варен кафяв ориз

1 авокадо

магданоз и пресен лимонов сок по желание

Начин на приготвяне:

В малка купа смесете  чилито на прах, кимиона, лют червен пипер и чесъна на прах. Поръсете равномерно рибата от всички страни със сол и черен пипер. Загрейте зехтин в голям тиган с незалепващо покритие на средно висока температура. Добавете рибата и гответе за по 2-3 минути от всяка страна.  Готова е ако лесно се отделят филенцата и е непрозрачна. Извадете я от тигана и я оставете настрана.

Добавете още зехтин в тигана и задушете лука, червената чушка и царевицата. Задушавайте на  висока температура, като  разбърквате често, за около 7 минути. Добавете боба и ориза и разбъркайте всичко. Разпределете в купички, сложете отгоре рибата и нарязаното авокадо, поръсете с магданоз и лимонов сок.

theliveinkitchen.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,558 преглеждания

Comments are closed.