Тревожна статистика: Всяко трето дете в България е общувало онлайн с непознат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bezopasen-internet-k

Всяко трето дете в България е общувало онлайн с непознат. Оказва се, че 94% от българчетата влизат всеки ден в социалната мрежа Facebook, като 40% от тях са с публичен профил, а това довежда и до редица проблеми, свързани с тяхната безопасност, защото обикновено лъжат за истинската си възраст в социалните мрежи. Тези данни бяха представени на родителската среща „От нас зависи” от Георги Апостолов от Център за безопасен интернет, информира БГНЕС.

По време на форума беше представено изследването, според което през последните шест години се е увеличил драстично тормозът, както в интернет, така и извън него, тъй като 21% от децата са споделили, че са получавали съобщения със сексуални намеци в дигиталното пространство.

Сред най-популярните им занимания в интернет са социалните мрежи, където те са от 7-8-годишна възраст. Във възрастовата група 9-11 години вече 73% от децата са в социалните мрежи, където също преобладава видео съдържание. 80% от децата казват, че знаят как да направят и да качат в интернет собствено видео„, казва още Георги Апостолов.

Над 4000 изображения с детски порнографски изображения са докладвани за миналата година в Центъра за безопасен интернет. Но за разлика от вярванията на възрастните, че най-големият и често срещан риск за децата в интернет са педофилските посегателства, Апостолов, съобщи, че всъщност най-често децата са травмирани от действия на техни връстници. Чрез създаване на фалшиви профили, разпространяване на унизителни или деформирани снимки и видеоматериали или на клюки, слухове и обиди, злонамерени коментари под подобно съдържание или в профили на детето-жертва, се извършва групово издевателство над отделни деца. Често потърпевши са същите деца, към които има подобно отношение от връстниците им и в реалния живот.

Съвременните дигитални деца са доста по-добре информирани за рисковете и опасностите, които могат да срещнат в интернет в сравнение с децата отпреди десетина години. Те са също така и свидетели на онлайн-тормоза над техни връстници – подобно съдържание най-често се възприема като „забавно“. Това е явление, което ние определихме като онлайн-култура „Омраза за забавление“. Информираността обаче не ги прави много по-неуязвими“, заяви Апостолов.

Според него е необходимо родителите да поставят програми на устройствата на децата им, но не тайно, а да бъде обсъдено предварително – защо е необходимо да влизат в профилите им, но и същевременно с това да запазят доверието с тях.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

769 преглеждания

Comments are closed.