Темпераментът на бебето и съня

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебета спят

Бебетата са генетично предразположени към определени личностни характеристики и с раждането, те започват да се проявяват. Понякога дори часове след появата на бял свят на новороденото може да забележите конкретни прояви в поведението му. Доскоро лекарите и учените махаха с ръка, когато ставаше дума за проява на характер в толкова ранна възраст. Сега обаче те осъзнават, че тези първоначални наблюдения и интуитивно разбиране на поведението на бебето дават ценна информация за човека, в който вързопчето ще се превърне. Темперамента на бебето е генетично предопределен още преди самото раждане и се предава от родители на деца (хората са го казали -ябълката не пада по-далеч от дървото!).

Темпераментът на детето може да бъде преценен според начина, по който то реагира на света покрай него. Това е индивидуален подход, характер, предпочитание. Някои бебета са неутешими и вдигат тревога от всеки шум, докато други просто се стряскат, но бързо се отпускат отново. Едни бебета може да приемат промените с усмивка, докато други се разстройват и от най-малката промяна в ежедневната програма.

Независимо какъв е темпераментът на детето ви, по-добре е да знаете как да се справяте с него, вместо да се бунтувате. Това е наистина важно, защото темперамента на бебето има отношение към начина му на заспиване и спане. Ако се опитате да притиснете бебето срещу природата му, вие реално се изправяте в битка срещу това, което е то и може само да причините повече вреда на съня му. Така че – опитвайте се да опознавате бебето и да сте в синхрон с него и неговия характер! Разпознавайте знаците, които ви дава, за да подходите по най-добрия начин, за да го приспите и да е добре като цяло.

Преди да се научите как да подхождате според темперамента на детето е важно първо наистина да разберете какво е то и как реагира на заобикалящия го свят. Само така ще успеете да помогнете на бебето си, като се научите да разбирате темперамента му и как той влияе на съня му, а и като цяло. 

Ясно е, че има много различни типове комбинации между темперамент, личност и фактори на средата, които да помогнат при определянето на това как бебето би действало. Може да се обособят 6 основни категории бебета: Ревливото бебе, Чувствителното бебе, Адаптивното бебе, Свободолюбивото бебе, Енергичното бебе, Бебето Комбинация. Ясно е, че няма бебе или личност, които да влезнат в рамките на едно категорично определение.

Когато се опитвате да определите към коя група спада вашето бебе, опитайте се да оцените следните аспекти на реакциите на бебето в ежедневието:

• Колко е активно?
Някои бебета не ги свърта на едно място и се въртят, други са по-спокойни и лесно се общува с тях. (Има интересни доказателства, които свързват по-активните новородени с майки, които по-често са се оплаквали от поритване, докато бебето е било още в утробата!)

• Колко предсказуемо е вашето бебе?
Дали навиците на хранене и спане на вашето бебе са по-предсказуеми или са по-спорадични и спонтанни, вариращи от ден на ден?

Колко общително е бебето ви? Помислете си как бебето ви реагира на нови ситуации и хора. Вълнува ли се, когато се появи някой нов човек или пък се свива и изглежда по-уплашено и резервирано?

• Колко добре се адаптира бебето ви към нови ситуации?
Колко добре се справя с промените в ежедневния си живот? Ако има дребни разминавания в дневния режим дали се „възстановява” бързо или се разстройва?

• Колко чувствително е?
Някои бебета са с по-чувствителни сензорни възприятия и реагират по-бурно на силни звуци, ярка светлина, определени видове дрехи и различни други дразнители.

• Какво е преобладаващото настроение на вашето бебе?
Дали то е по-весело или по-чувствително? Някои са много общителни, докато други се разстройват по-лесно и са по-раздразнителни.

• Колко силни са емоциите на бебето?
Когато са щастливи или дори разстроени, някои бебета са по-скоро пасивни, докато други са МНОГО шумни и изразителни. Как преценявате реакциите на вашето бебе – дали е по-експресивно в емоциите си или по-скоро е сдържано?

• Лесно ли се разсейва?
Ако бебето ви се разстрои, затова че играчката му е паднала на земята или някой му я е взел, можете ли лесно да отклоните вниманието му от това и да го разсеете? Някои бебета се успокояват много лесно, а други не чак толкова.

• Доколко „потъва” бебето в заниманията си?
Когато бебето ви вземе някоя играчка или се заиграе с нещо, по-скоро задържа дълго вниманието си на него или бързо търси нещо ново?

Да определите темперамента на бебето ви с въпроси като тези, може да е много полезно при решаването на едни от най-важните въпроси, които могат да възникнат при отглеждането на едно дете. Ще успявате по-добре да разбирате реакциите му и ще знаете как да им отговорите. Например, ако бебето ви е по-чувствително или с по-изострени сензорни усещания, ще забележите, че то направо изпада в истерия, ако лампата свети или ако музиката в стаята е много силна. То може да не иска да яде нещо просто защото е прекалено студено или топло. Може да си мислите, че сте уцелили идеалният момент за гушкане, но бебето може да ви отблъсква, заради засиленото си усещане при допир. Такива бебета обикновено не се успокояват, когато ги приспиват с люлеене, просто защото това е прекалено стимулиращо за сетивата им. Тези бебета биха оценили начин за приспиване без толкова възбуждащи усещанията им упражнения. Да разбирате бебето си и да разпознавате тези ключови моменти е първата крачка по пътя към подходящия начин за приспиване и добрия сън на вашето бебе.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

25,874 преглеждания

Comments are closed.