21 май: Честваме Св. Равноапостоли Константин и Елена

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Konstantin-i-Elena

Днес, 21 май, православната църква отбелязва деня в чест на равноапостолите св. св. Константин и Елена.

Св. Константин е роден през 274 г. в царска фамилия. Семейството му почита християните, макар че самото то не е покръстено. Константин се оформил в среда на веротърпимост и толерантност, въпреки че по това време се реализират едни от най-жестоките гонения срещи християните. През 306 година младежът бил провъзгласен за император на Галия и Британия и обявил свобода на изповядването на християнството. През 312 г. предприел въоръжен поход към Рим и след военни действия приел властта над цялата западна Римска Империя. През 313 година Константин издава Миланския едикт и въвежда християнството като официална религия във Византия. Той самият приема християнската вяра едва в края на своя живот. С указ нарежда веротърпимост сред поданиците си, като не наложил никому чуждите разбирания. След време под влияние на напора на езичниците започнала война между Запада и Изтока, в която се решила съдбата на Империята. Константин победил и станал единствен император. Въвел търпимостта между религиите по всички земи, преместил столицата над Босфора и й дал името си – Константинопол. Константин остава в историята като първия християнски римски император.

Майка на императора била царица Елена. Тя също била благородна и защитавала християнската вяра, като раздавала помощ на бедните и се грижела за тях. Съградила различни храмове и църкви. Легендата разказва, че тя посещава местата, на които е пребивавал Христос, и открива кръста, на който той е бил разпнат.

В народната традиция днес празникът се отбелязва с различни нестинарски игри, приготвяне на курбан и богата трапеза. Пекат се обредни хлябове и се сватосват момите и момците за женене. Народът вярва, че момите, които се сгодят на тази дата, ще са добри домакини и грижовни съпруги и майки.

Имен ден празнуват: Константин, Косьо, Елена, Еленко, Елка, Лена, Ленко, Ленка, Еленица, Костадин, Костадинка, Куна, Къна, Кочо, Коста, Койчо, Динко, Деница, Стоян, Стоянка, Стойо, Светла, Светлана, Ленко, Траяна.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,819 преглеждания

Comments are closed.