Странните неща, които се случват с тялото ни, когато кърмим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kurmene

Стане ли дума за кърмене сме свикнали да казваме, че това е едно от най-естествените неща, случващи се по време на майчинството. Но има някои необичайни и дори стряскащи моменти, свързани с него. Те най-често са обусловени от физиологичните промени в тялото на жената и са съвсем нормални, но стряскат младите жени, които за първи път кърмят.

Ето част от най-често срещаните:

Спонтанно изтичане на кърма, когато чуят бебешки плач, дори да не е от собственото им бебе

Спонтанното изтичане на кърма, когато бебето плаче от глад, е съвсем нормално. Все пак природата ни е създала така, че при определени условия тялото ни да отговоря на определени изисквания. Много често обаче се случва така, че плачът на кое да е гладно бебе предизвиква отделянето на мляко. В някои ситуации това може да ни накара да се почувстваме неловко, но може лесно да бъде избегнато, ако го предвидим и сложим подложки в сутиена си, които да абсорбират отделено мляко.

Едната гърда отделя повече мляко от другата

Много млади майки очакват и двете им гърди да отделят еднакво количество мляко и поради тази причина ги редуват равномерно при кърмене, което е много добра идея, ако майката има достатъчно кърма. С течение на времето понякога се получава така, че едната гърда започва да отделя повече мляко от другата. Това може да доведе до по-честото й предлагане на бебето, което ще задълбочи разликата в отделянето на мляко и може да стане причина за появата на различия в големината и формата на гърдите. Затова е добре, независимо какво количество мляко се отделя от двете гърди, те да се предлагат на бебето равноправно.

Разбира се, ако забележите, че гърдите ви се различават по големина, това не означава, че имате здравословен проблем или гърдите ви са „дефектни“, както и че няма да можете да кърмите качествено. Повечето майки, независимо от разликите в двете гърди, нямат никакви проблеми с кърменето, както по отношение на качеството на млякото, така и по отношение на самия акт на кърмене.

Усещане за „мравучкане“, преди млякото да потече

Рефлексът за потичане на млякото е самоволен и се дължи на освобождаването му от тъканта, в която се образува. Някои майки чувстват „мравучкане“, други изтръпване, а трети не усещат нищо. Обикновено жените, които не усещат симптомите на „слизане“ на млякото се притесняват, че бебето им не се храни пълноценно, но това притеснение може да отпадне лесно – достатъчно е да следите количеството на онова, което остава в пелените. Положителен знак за добре нахранено бебе е връщането на незначително количество мляко при оригване след кърмене, както и това дали бебето е спокойно, доволно и щастливо по време на самото кърмене и след това.

Болки в гърба, раменете и китките

Ако съдим по многобройните фотографии на щастливо кърмещи жени в романтична обстановка, кърменето е най-прекрасното, което може да преживеем като майки и жени. И това, в известен смисъл, е точно така, макар истината да е малко по-различна. Често позата по време на кърмене натоварва повече от нормално врата, гърба и ръцете, а неподвижната позиция, в която кърмим води до изтръпване и болки в някои стави. Понякога е възможно да се възпали и карпалния нерв в областта на китката на едната или двете ръце.

Тези оплаквания могат да се облекчат чрез използването на възглавници и други меки подпори по време на кърмене. Йога, пилатес и ежедневните леки упражнения повлияват отлично тези състояния.

Вагинална сухота

Отделянето на кърма и кърменето понижават нивата на естроген, което в някои случаи е причина за появата на вагинална сухота. Това може да доведе до смущения в интимния живот с партньора. Ако ви се струва, че проблемът се задълбочава, потърсете съвет от вашия гинеколог или наблюдаващата ви акушерка. Има множество решения.

Имате чувството, че ще „прелеете“

Когато една жена кърми за първи път в живота си, особено в първите седмици след раждането, може да има усещането, че  е буквално препълнена с мляко. След един-два месеца гърдите се адаптират изцяло към нуждите на бебето и това чувство изчезва, както и съмненията, че бебето не се храни пълноценно. Ако то наддава добре, спокойно е и спи достатъчно – всичко е наред.

Запомнете:

  • Изтичането на мляко от гърдите ви, когато чуете да плаче бебе, дори да не е вашето, е напълно естествено.

  • Едната гърдата често произвежда повече мляко, от другата.

  • Нормално е да не усещате всеки път, че млякото „слиза“.

  • Кърменето понижава нивата на естроген, а това може да предизвика вагинална сухота.

www.bundoo.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,373 преглеждания

Comments are closed.