Стипендии за даровити деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

one-design-week-2015_500x400prevu

Децата с изявени дарби ще получават целеви стипендии и през 2016 г. На заседание Министерският съвет одобри Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2016 г., според която както досега децата с изявени дарби ще получават 195 лв. еднократна стипендия за годината или по 135 лева на месец, съобщи правителствената пресслужба.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в областта на науката и изкуството, класирани на първо, второ и трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национални и международно равнище. В областта на спорта – на първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско и балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство.

Друго решение на кабинета е официалното одобрение на предложението на Министерството на образованието да се увеличи квотата за студенти от български диаспори в чужбина в българските университети. Досега се приемаха около 400 такива студенти у нас в бакалавърска и магистърска степен, но сега броят им се увеличава повече от двойно – на 1000.

Увеличава се и квотата за докторанти от български общности извън България – от 12 досега, те се увеличават на 20 за годината.

Аргументът на Министерството на образованието е, че има трайна тенденция на увеличаване на интереса и на броя на кандидат-студентите от вън и най-вече от страни, където има големи български диаспори – Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и др. Ведомството осигурява и до 15 държавни субсидии за тези кандидати – за класираните на първи места на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски от 12 средни училища в райони с компактно население от българската народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Доклад, представен на днешното заседание на Министерския съвет, показа, че през 2015 г. са осигурени 1420 ресурсни учители, психолози, логопеди и рехабилитатори за деца и ученици със специални образователни потребности у нас. По линията на план за действие за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания през миналата година са били обучавани над 13 хиляди деца и ученици в страната.

Агенцията за социално подпомагане е изплатила целеви помощи за помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия в размер на над 52 млн. лв. на за близо 10 хиляди души всеки месец.

Източник: dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

822 преглеждания

Comments are closed.