„Стани врабчеброец“ за десет минути и помогни на врабчетата да оцелеят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vrabcheta2019

„Стани врабчеброец“ е мотото на тазгодишната кампания „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Всеки, който може да отдели 10 минути в съботния 18 май 2019 г., ще помогне много за събирането на данни, които проследяват тенденцията в числеността на врабчетата и тяхното разпространение в населените места.

Да се броят врабчета не изисква специални знания и умения. Преброяването на малките „градски разбойници“ става лесно и бързо. Врабчетата могат да се броят на улицата, в двора на къщата ни, в близкия до дома ни парк или градина, в съседното училище или детска градина. Водещо и важно е мястото да бъде удобно за броящия врабчета. Необходимо е още врабчеброеца да разполага с мобилен телефон, таблет или друго устройство с достъп до интернет.

Всеки може да се присъедини към семейството на врабчебройците, което в момента има 1614 членове, като посети сайта vrabcheta.bg и от менюто „Включи се“ да се регистрира. Колкото по-голямо става семейството на броящите врабчета в България, толкова повече информация ще може да бъде събрана от различни населени места в страната, с участието на доброволци.

Какво точно трябва да се направи в деня на броенето - 18 май 2019 г., събота,  между 9:00 и 12:00 ч., желаещите да подкрепят кампанията, могат да научат от специалното място в интернет посветено на врабчетата – vrabcheta.bg.

Всеки регистрирал се на сайта vrabcheta.bg и участвал в броенето, има шанс да спечели специална разходка за наблюдение на птици с опитен водач по алеята на птиците в Южен парк, София, за 15 свои приятели, близки или колеги. Тегленето на наградата ще се проведе на живо на Facebook страницата на БДЗП на 31 май.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

696 преглеждания

Comments are closed.