Със среден 3,30 децата оцениха грижата на държавата към тях

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

school-kids

Държавата получи най-високата си оценка за грижите ки да децата през последните осем години – Среден 3,30. Това съобщиха от Национална мрежа за децата, чиито експерти изготвят всяка година Доклад за грижите на държавата към децата. Докладът е допълнен и с допитване до самите деца, както и до техните родители.

Въпреки покачването на оценката, тя обаче все още остава „Среден“, което означава, че напредъкът е едва забележим. До голяма степен това се дължи на некоординираните усилия на институциите и работата „на парче“ по отношение на политиките за децата и семействата.

Коментарът е на Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. „През 2018 г. по-голямата част промените, които бяха реализирани, се извършиха под натиска на родителски организации и на структури на гражданското общество. Затова, в „Бележник 2019″ извеждаме като водеща тема ситуацията с гарантирането на правата на децата с увреждания“, допълва още той.

Миналата година оценката е била най-ниска от момента на изготвяне на ежегодните доклади – Среден 2,88.

Докладът се изработва от Национална мрежа за децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Докладът представлява преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.

Докладът включва мнението на повече от 460 деца, млади хора, родители и професионалисти, а основната цел е да се разбере какъв е животът на децата, на техните родители и как се справят професионалистите, чиято роля е да ги подкрепят – учители, здравни и социални работници и др. По този начин експертната гледна точка се показва заедно с впечатленията, нагласите и очакванията на обикновените хора.

Докладите  – този с оценките на експертите, и този, с мнението на децата, родителите и професионалистите, тази година са представени в една обща книжка, в която има мнения на деца, събрани чрез допитвания, проведени от младежи от Национален Юрочайлд форум – България (НЕФ) и от децата в младежка мрежа „Мегафон“.

 Гарантирането на детските права е представено в 8 ключови теми:

Благосъстояние на децата

Закрила от всички форми на насилие

Ранно детско развитие

Детско здраве

Образование

Семейна среда и алтернативни грижи

Правосъдие за деца

Детско участие.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

380 преглеждания

Comments are closed.