Спешният прием на деца в София ще се осъществява само в три болници

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

112-speshni-sustoyaniya-pri-decata1

Във връзка с трагичният случай на починало тригодишно момченце, чието лечение бе забавено заради административни неуредици по приемането му в спешно отделение в края на миналия месец, Министерството на здравеопазването реши спешният прием на деца в София да се осъществява само в три болници. Това са „Пирогов“, Националната кардиологична болница и болница „Александровска“. Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София.

Това става, след като Министерство е било предупредено от директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, че поради кадрови проблеми специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация. Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ, съобщава още здравното министерство.

Ресорният министър Кирил Ананиев уточни на извънредна пресконференция, че ограниченият прием на деца ще продължи до 5 януари. По думите му, цитирани от БНТ, до тази дата ще бъде извършена проверка в педиатрията, за да се разбере точно от какви кадри и апаратурата има нужда болницата.

„Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ. Обръщам се към родителите – нека знаят, че могат да бъдат спокойни, че техните деца са в сигурни ръце. Лично разговарях с директорите на трите болници и имаме тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура и могат да поемат детската спешност на територията на София, а при необходимост да обслужват и малки пациенти от други населени места“, добави министър Ананиев.

И досега педиатрията нямаше спешен кабинет, а само приемен, тъй като няма капацитета и не отговаря на условията за прием по спешност. Допреди случая със смъртта на 3-годишното момче, чиито родители потърсиха медицинска помощ в три болници, една от които и педиатрията, болницата поне имаше сред лекарите си сравнително достатъчно реаниматори-анестезиолози, които да поемат децата за интензивното лечение в случай на нужда или при влошаване на някои от настанените в болницата пациенти.

След поисканите оставки и временното отстраняване на ръководствата на болниците и на лекаря, приел момчето в педиатрията, оставки са подали и двама реаниматори-анестезиолози в педиатрията. Третият анестезиолог в момента е в отпуск и по принцип не обслужва деца, нуждаещи се от интензивно лечение.

Заради излизането в неплатен отпуск на лекарката, приела детето, в болницата няма и достатъчно лекари, с които да се обезпечи работата в интензивното отделение.

Изпълняващият временно длъжността директор на „Пирогов“ Николай Габровски уточни пред Би Ти Ви, че болницата има немалък опит при приема на деца. По думите му предстои да се синхронизира работата с другите институции, за да не възникват допълнителни казуси за решаване. Габровски каза още, че всяка вечер „Пирогов“ прилича на детска болница, защото масово родителите водят децата си там, ако са със здравословни проблеми.

Можете да прочетете съветите на адвоката по медицинското право Мария Шаркова как да се реагира, когато детето ви е болно ТУК.

По информация на dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

907 преглеждания

Comments are closed.