Спешни мерки за защита на децата при споделено родителство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
vuzpitanie


На неформална среща в Агенцията по социално подпомагане към МТСП се обсъдиха проблемите, свързани със защита правата на родителите. Срещата бе инициирана от Николай Николов от Сдружение с обществена полза.

От сдружението настояват да се вземат спешни мерки за защита на децата във връзка със споделеното родителство. Мерките да касаят най-вече наложените решения на съда, при които все още родителите не могат да виждат децата си. „Във всички случаи и казуси на конфликтите- жертва са нашите деца. Затова настояваме да бъдат наложени процедурите за споделено родителство“, каза Николов. Той обясни, че не само бащите са потърпевши, много често потърпевши са и майките.

На срещата присъстваха експерти от Агенцията за закрила на детето и от Агенцията за социално подпомагане, които поискаха да бъде организирана среща по установения ред, за да могат предложенията да имат реализация. В дискусията се включиха и медиатори от Центъра за медиация към СРС и СГС. Медиаторите помагат при решаване на тези спорове. Вече има установена практика в българските съдилища, преди започването на съдeбно дело, страните да бъдат напътствани и да потърсят помощ от медиатори. Единият от присъстващите медиатори обясни, че пред тях потърпевшите си разкриват душите. „Много често и те самите са жертва на своите близки, но наистина травмите от тези спорове остават при децата, като при някои от тях и за цял живот. За 146 дела за миналата година при 104 са потърсили помощ от медиаторите, за да разрешат проблема си.

източник: novini.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,773 преглеждания

Comments are closed.