Шест вариации на картофеното пюре, подходящи за бебета и малки деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

recepti-kartofi-pure

Класическо картофено пюре (базова рецепта)

Продукти:
900 гр. жълти картофи
2 скилидки чесън
щипка морска сол
3 с.л. размекнато краве масло
прясно мляко

Приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете картофите на едри парчета. Почистете чесъна от люспите. Поставете картофите и чесъна в голяма тенджера със студена вода, прибавете солта и поставете на котлона да заври. След това намалете силата на огъня, така че картофите да къкрят и захлупете с тенджерата с капак. Варете до пълно омекване, от време на време разбърквайте.

Отцедете водата от варенето (не я изхвърляйте) и пасирайте картофите и чесъна до хомогенност. Добавете маслото и топлото мляко (около ½ -1 чаена чаша), за да се получи желаната консистенция. Ако ви се струва, че картофеното пюре е прекалено гъсто, прибавете от водата, в която варихте картофите.

Сервирайте пюрето топло като основно блюдо или като гарнитура.

За разнообразие, можете да добавите ситно нарязани пресни подправки (магданоз, целина, босилек).

Пюре от картофи и ряпа

Продукти:

200 гр. обикновени картофи
300 гр. бяла ряпа (сладка)
120 гр. моркови
40 гр. нискомаслена сметана
щипка сол
копър, магданоз

Приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете зеленчуците на едри парчета. Сварете ги заедно със солта до пълно омекване. Отцедете течността от варенето и намачкайте до хомогенност. Прибавете нискомаслената сметана и разбийте пюрето отново. Ако е нужно добавете от отделената от варенето вода, за да получите желаната мека и пухкава консистенция.
По желание поръсете със ситно нарязани зелени подправки.

Сервирайте топло като основно блюдо или като гарнитура на пилешко или телешко месо.

Чесново картофено пюре

Продукти:

450 гр. картофи
2 ч.ч. прясно мляко
2 глави пресен чесън
1 резен целина
щипка морска сол
щипка бял пипер

Приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете картофите и целината  на едри парчета. Сварете ги за около 25-30 минути на умерен огън, докато омекнат добре. Отцедете водата, в която сте ги варили и ги намачкайте.

Отделно, докато се варят картофите и целината, в прясното мляко сварете двете глави чесън (нарязани) на слаб котлон,  докато млякото се редуцира –  това става за около 30 минути. Пасирайте получената смес и я добавете към картофите и целината. Пасирайте отново, докато получите хомогенно пюре. Накрая добавете щипка смлян бял пипер.

Сервирайте пюрето топло като основно ястие или като гарнитура на пилешко месо.

Картофено пюре със спанак

Продукти:

500 гр. картофи
250 гр. пресен или бейби спанак
1 стрък пресен лук
щипка морска сол
няколко листа пресен джоджен
1-2  с.л.  масло
1 кафена чашка нискомаслена смената

Приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете картофите на едри парчета. Сварете ги със солта по обичайния начин. След като омекнат напълно ги отцедете и пасирайте на ръка.
Докато се варят картофите, задушете спанака  и стръка лук на тих огън в 1-2 с.л. масло, след което пасирайте в кухненския робот. Смесете с картофите и разбъркайте добре, добавете сметаната и ако е нужно малко от водата, в която сте варили картофите, до получаване на меко и пухкаво пюре.  По желание можете да добавите ситно нарязания пресен джоджен.

Сервирайте топло като основно ястие или като гарнитура на заешко или агнешко месо.

Картофено-тиквичково пюре

400 гр. картофи
300 гр. тиквички
2-3 с.л. масло
зеленчуков бульон
щипка сол
пресен копър

Измийте, обелете и нарежете картофите на едри парчета. Сварете до пълно омекване на тих огън, след което ги отцедете и пасирайте на ръка.

Почистените тиквички нарежете на едри колелца или по дължина, поръсете с щипка сол и малко зехтин и изпечете във фурната. (Можете да направите това и предварително, докато печете нещо друго, за да не включвате фурната само заради 300 гр. тиквички.) След пълното им омекване, извадете ги и ги пасирайте в блендер или с пасатор.

Смесете получените две пюрета до хомогенност, прибавете 2-3 с.л. омекнало масло и разбъркайте отново. Сервирайте топло с добавка от прясно сирене, поръсено със ситно нарязан копър.

NB! Можете да сварите тиквичките, но пюрето с опечени тиквички е много по-вкусно и приятно на консистенция, и не отделя вода.

 Лилаво картофено пюре

Продукти:

600 гр. картофи
2 лилави моркова
1 скилидка чесън
1/4 глава червен лук
50 гр. готварска сметана
щипка сол

Приготвяне:

Измийте, обелете, нарежете на едри парчета и сварете зеленчуците в малко подсолена вода до пълното им омекване. Пасирайте на ръка до хомогенност, прибавете сметаната и отново разбъркайте. Ако има нужда, добавете от водата, в която сте варили зеленчуците, така че да получите пухкава и гладка консистенция.

Поръсете с пресни зелени подправки и сервирайте пюрето топло като основно ястие или като гарнитура на задушена бяла риба.

Вкусно с Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,555 преглеждания

Comments are closed.