Секс и контрол на раждаемостта след раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

contraception_pills

 

Някои жени броят дните, които ги делят от сексуалния им живот след раждането. Други обаче се нуждаят от малко повече време, за да се възстановят физически и психически. Само като се замислим – цялото това недоспиване, заедно с огромната промяна в живота – да, сексът може да се окаже последното нещо на света, за което да си помисли една наскоро (дори не чак толкова наскоро) родила жена. Така че, ако не се чувствате готова – независимо дали психически или физически, не се насилвайте – било то сега или след месеци. Вслушвайте се в тялото си и си дайте времето, от което се нуждаете, за да се възстановите.

От друга страна, напълно е възможно на 4-тата или 5-тата седмица вече да сте във форма (кървенето трябва да е спряло, а мускулите на вагината да са върнали еластичността си). Нетърпеливи сте да си припомните какво е секс без огромен корем? За всеки случай изчакайте да минат тези 6 седмици от раждането, тъй като дори и да имате желание за секс, матката и шийката имат нужда от време да се възстановят. Тялото ви може да е готово и след 3 седмици, но матката е податлива на инфекции при навлизане на бактерии през периода на заздравяването. Добре е да не вкарвате нищо във вагината през този период – дори тампони, защото рискувате да се получи усложнение. Ако все пак желанието надделее – използвайте презервативи, с които ще се предпазите най-вече от евентуална инфекция. Но бъдете внимателни (особено първия път): може да се разкъсат шевове, поставени след раждането, което да причини болка и да увеличи периода на възстановяване. Ясно е, че в крайна сметка решението е ваше, но ние се чувстваме длъжни да ви предупредим, че съществува риск, за който може би не си давате сметка.

След раждането много често се променя нормална микрофлора на влагалището и се развиват болестотворни микроорганизми (получава се възпаление- колпит). За да се предотврати това, специалистите съветват след спиране на кървенето да се поставят превантивно глобули с лактобацили за десетина дни.

Контрацепция

Консултирайте се с вашия лекар за възможностите за контрацепция, ако сте решили да правите секс в 6 седмичния период след раждането. Търсите нещо по-сигурно от презервативите? Нередовното приемане на противозачатъчни ли доведе до бебе номер 1? Ако сте били леко небрежни в предпазването преди да забременеете, няма по-добър контрацептив сега от спомена за 9 месечна бременност и 20 часово раждане, които да ви накарат да сте по-внимателна. Освен това, предпазните средства, които сте ползвали преди да забременеете може да се окажат неподходящи за вас сега в зависимост от няколко фактора – например кърменето или ширината на шийката на матката след раждането. Личният ви лекар би трябвало да може да ви помогне да решите кое е най-доброто решение за тялото и начина ви на живот на този етап. Ето малко информация за основните опции:

Коменатар Д. Илиев: раждането не винаги е болезнено и продължава 20 часа!!!


Вътрематочна спирала

Вътрематочната спирала е малко Т-образно гъвкаво устройство, което лекарят ви може да постави в матката, за да се предпазвате от бременност. В зависимост от вида, който изберете, то може да остане имплантирано в тялото ви от 5 до 10 години или докато не решите, че искате да си направите още едно бебе. Процедурата е напълно обратима, устройството не изисква поддръжка, а статистиката сочи, че този начин на предпазване е сигурен колкото и стерилизацията, която предпазва в над 99 процента от случаите. Освен това, този метод е съвсем безопасен за кърмещите майки. Недостатък е, че не може да се прилага при жени, които страдат от някои полови заболявания и такива, които са имали възпаление в малкия таз.

Приятелски съвет: Поставянето на спиралата  не е болезнено като раждането, разбира се, но се усеща известен дискомфорт (за около 5-10 сек.).

Контрацепция с хормони

Най-разпространена е контрацепцията с хормонални хапчета, но за тези, които позабравят да си взимат хапчетата (и които не кърмят!) може би е добре да обмислят варианта с хормонални лепенки или вагинален ринг, които са алтернативни методи, при които не е нужно да мислите дали не сте забравили „хапчето” днес. Всички тези средства използват хормони (обикновено комбинация от естроген и прогестерон), за да предпазят организма от овулация и/или да направят мускулите на шийката на матката по-плътни, с което да възпрепятстват достъпа на сперма до матката.

Нито един от хормоналните препарати обаче не е допустим при кърмещи жени, заради естрогена. Ако кърмите и искате да приемате хапчета като контрацептив, попитайте вашия лекар за т.нар. мини хапче, което съдържа само прогестерон. Ако взимате такива хапчета, трябва много да внимавате, защото могат да доведат до по-обилно кървене при по-честата им употреба.

Да поставим прегради

Освен стандартния начин на поставяне на бариера между сперматозоидите и влагалището с презервативи, има още няколко, които не предполагат никакво имплантиране, кипящи хормони и не пречат на кърменето.

Диафрагма

 • Ползването на диафрагма (куполообразно предпазно средство от латекс, което се поставя от самата жена пред маточната шийка) заедно с гел, който „убива” сперматозоидите, ще ви даде до 94% защита от бременност. Това не е така сигурен метод като този с вътрематочните импланти, но пък върши работа, когато ви удари хормона.
   
 • Ако сте ползвали диафрагма преди да забременеете, много е възможно да се наложи да я подмените, тъй като големината на шийката на матката обикновено се променя след раждането.
   
 • Трябва да поставяте диафрагмата сама и да я махате най-рано 6 часа след секс, за да сте сигурна, че навлезлите сперматозоиди са унищожени. Диафрагмата може да се остави в тялото на жената до 24 часа, но колкото по-скоро се махне, толкова по-добре.
   
 • Диафрагмата не предпазва от полови болести. Има схващане, според което честата употреба на гел за „умъртвяване” на сперматозоидите може да увеличи риска от полови болести, тъй като той дразни гениталиите. Като резултат вие сте изложени на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища или на влагалището, ако оставите диафрагмата във вас прекалено дълго.
   
 • Подменяйте диафрагмата си на всеки две години или ако по нея има дупчици или скъсвания.

Естественото семейно планиране:

Ако не бихте се подложили на страничните ефекти от което и да е предпазно средство дотук, важно е да се знае, че има няколко естествени начина, с които да опитате да се предпазите от нежелана бременност (и нямаме предвид аборт). Моля ви, имайте предвид, че някои от тези методи изискват сериозно придържане към определени навици и въпреки това не са ефективни колкото презервативите!

 • Методът на кърменето без менструация

  През първите 12 седмици след раждането, докато разчитат изключително на кърмене и нямат цикъл, повечето жени не могат да забременеят. Кърменето потиска хормоните, които предизвикват овулацията. ОБАЧЕ имайте предвид, че може да сте от онези 2% жени, при които дори при наличие на тези две условия, могат да заченат. Така че, ако не сте хазартен тип, по-добре ползвайте и други контрацептиви.
 • Да си наясно с овулацията 

  Спомняте ли си времето, когато искахте да си направите бебе и записватестриктно температурата си, за да проследите кога е овулацията? Е, може да използвате този стар навик, но с нова цел – да се предпазите от бременност. Ако знаете кога сте в овулация, може да избягвате да правите секс през този период, за да не забременеете. Единственият проблем е, че трябва да си мерите температурата по точно едно и също време и то след поне три часа непрекъснат сън – което сякаш беше далеч по-приложимо, когато се опитвахте да забременеете.

Спешна контрацепция

Ако използвате по-слабо защитни контрацептиви – като естествено семейно планиране или метод с поставяне на преграда пред сперматозоидите, сигурно няма да е зле да имате под ръка една кутия със спешна контрацепция за всеки случай. Ако се приеме до 72 часа след секс, действа в 7 от 8 случая. Няма да елиминира изцяло шанса за нежелана бременност, но е разумен резервен вариант в случай, че нещо се „прецака”. Освен това, този тип контрацептив съдържа само прогестерон – не и естроген – така че е безопасно да се приема дори и ако жената кърми.


d-r Iliev Tokuda 

Д-р Данаил Илиев, началник отделение „Акушерство и високо-рискова бременност“, болница „Токуда“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Зачатие Полезно

6,563 преглеждания

Comments are closed.