Родителство отвъд технологиите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Matel-fisher-price Digital KidZx500

На 7 ноември 2015 година в зала 3 на НДК ще се състои третото поредно издание на конференцията за деца и технологии Digital KidZ.

Фокусът на организаторите е върху предизвикателствата, които създават технологиите при отглеждането и възпитанието на децата в условията на един модерен, бързо развиващ си е пълен с технологични и дигитални предизвикателства свят.

По думите на Ивелина Атанасова, организатор на Digital KidZ: „Не интернет и технологиите вредят на децата ни, а липсата на баланс и ясна стратегия за тяхното възпитание”.

Според данни на Австралийската педиатрична асоциация, максимално допустимото време пред екрана на монитора и телевизора за деца до 16-годишна възраст е до 2 часа на ден.

Неограничения достъп до електронни устройства, над 45% от децата до 8-годишна възраст и близо 80% от децата до 16-годишна възраст, надвишават многократно допустимото време. Това повлиява негативно тяхното физическо и емоционално развитие.

Данните за България са още по-стряскащи – децата прекарват средно около 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра или общо около 25,7 часа седмично. Това ни поставя на първо място в Европа.

По данни, над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си в интернет, за да получат достъп до ограничено съдържание. Това засяга регистрацията им и активното споделяне на съдържание и лични данни в някои от най-популярните сайтове като Facebook и Youtube.

Близо 45% от децата до 11 годишна възраст използват социалната мрежа Facebook, както и YouTube. 

За съжаление на практика механизъм за ограничаване на това явление сред  децата няма.

DigitalKidz предвижда в програма си:

•             Форум с практични съвети за родители и учители

•             Целодневна програма с творчески работилници за деца на възраст 4-10 години

•             Изложение на неправителствените организации, които работят в областта, засягаща грижата за деца със специални потребности

Билети за събитието можете намерени в сайта на DigitalKidz

***

Организаторите на конференцията Digital KidZ, организират и фотоконкурс на тема “Дигиталните деца”.

Темата на фотоконкурса провокира хората да покажат чрез своя обектив ежедневието, мечтите и детството на едно съвременно “дигитално дете” – какво им отнемат и какво им дават технологиите.

Седемнадесетте най-харесвани от публиката и журито фотографии ще бъдат отличени с грамота и изложени в центъра на София в периода 17 – 28 ноември в рамките на едноименната изложба “Дигиталните деца”.

Изложбата се организира от онлайн медия и агенция за дигитален маркетинг и ивент мениджмънт – Newtrend съвместно с PR агенция Интеримидж и със съдействието на Дирекция „ Култура“ в Столична Община.

Крайният срок за участие е 07.11.15

 

Организатор на събитието – Newtrend Events
Официален домакин – НДК

 

Digital KidZx500-01

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

946 преглеждания

Comments are closed.