Родители протестираха срещу проекта на Национална стратегия за детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

parents

Родители протестираха под прозорците на социалното министерство вчера срещу проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 година.

Те се обявиха срещу документа, който според тях дава само права на детето и никакви задължения, и поставя родителя в положение на виновен по подразбиране. Проектът на стратегия беше публикуван за обществено обсъждане през февруари, но предизвика спорове с някои предложения, като тоталната забрана на телесното наказание. Днешният протест има за цел повече хора да разберат, че се подготвя такава стратегия и какво съдържа този документ. Междувременно от Агенцията за закрила на детето припомниха, че обществените консултации по стратегията продължават и гражданите могат да изпратят своите становища до 31-ви май.

„Детето може да живее със семейството си и да познава семейството си, ако това е най-добре за него. Вие изградихте ли критерии кое е най-добре за моето дете? Кой ги изгради и кой познава по-добре моето дете от мен?“

Тази информация се разпространява в материали на Агенцията за закрила на детето, твърди Севина Хаджийска, един от организаторите на днешния протест. Други родители поставиха като проблеми липсата на мерки за подкрепа на детето и наличието на много текстове, които позволяват тълкуване, според разбиранията на социалните работници. В особено тежко положение ще бъдат поставени бедните семейства и техните деца, посочи Виолета, която беше със своето момиченце:

„Тези деца ще бъдат проверявани от социални служби, ще бъдат давани на приемни семейства, които ще взимат пари, за да ги отглеждат, вместо тези пари да бъдат давани на бедните родители“.

Извеждането на дете от неговия дом при сигнал за насилие също е неприемливо, смята Михаела, друга майка:

„Не смятам, че е редно детето да напуска дома си, а е редно насилникът да напусне дома. Детето да не бъде стресирано допълнително, лишавайки го от реалната му семейна среда и биологичните му родители“.

Михаела посочи като слабости поставените цели за намаляване на броя семейства, които отглеждат дете без сключен брак, както и наблюдението на самотните и овдовелите родители. Тя даде за пример ситуацията на родител непосредствено след смъртта на другия родител:

„В това време социалните му седят ей така на главата и го гледат – той сега има ли пари да му купи кисело мляко, или няма; има ли пари за детска градина и нови обувки, или няма. Бедността в България се смята за порок. Това човек да е беден не е унижение и не значи, че не си обича детето“.

Часове преди протеста от Агенцията за закрила на детето публикуваха резултатите от социологическо изследване, според което близо 30 процента от българите смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия. Около 16 процента от анкетираните не подкрепят забраната на телесното наказание, а една пета от тях не са съгласни държавата да предприема действия при отказ на родителя да ваксинира детето си.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

597 преглеждания

Comments are closed.