• No categories

Рецепти с агнешко за Гергьовден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6 класически рецепти за празника

Агне на чеверме

Ако сте планирали да прекарате празника в къща с приятели или на вилата извън града, предлагаме ви да се замислите дали да не приготвите агнето на чеверме. Рецептата е лесна и със сигурност, приготвянето ще внесе допълнително настроение в компанията.

Продукти: 1 бр. агне, 1 връзка пресен магданоз, 200 мл. олио
Приготвяне: Сложете магданоза в корема на добре почистеното агне и го зашийте. Издялкайте дълъг шиш (от глог или дрян) и нанижете агнето на него. Поставете го на два здраво забити в земята чатала.
Агнето трябва да виси на две педи от жаравата.
Започнете бавно да въртите чевермето. Ако по някое време жаравата пламне, веднага я изгасете като напръскате с вода. Необходими са около 2-3 часа, така че си правете сметката. Ще познаете дали се е опекло, като прободете бутчето с остър нож. Ако от него потече бял сок – може да нападате.

Агнешко със спанак

Предлагаме ви една идея за по-различно и леко приготвяне на агнешкото за празника.

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко
  • 1 кг спанак
  • 5-6 стръка пресен лук
  • 5-6 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 1 връзка магданоз
  • джоджен
  • сол

 

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на късчета и се слага в тенджера, заедно с нарязания лук, олиото, червения пипер и солта. Залива се 1 ч.ч. гореща вода и се оставя на котлона да ври. Когато месото омекне се добавя ситно нарязания спанак. Ястието се оставя да ври на тих огън до готовност. Малко преди да се свали от котлона се прибавят брашното, размито в 1/2 ч.ч. вода, магданозът и джодженът.

Агнешка супа със спанак със застройка

Необходими продукти:

  • 500 г агнешко месо
  • 500 г спанак
  • 50 г масло
  • 1 връзка пресен лук
  • 50 г доматен сок
  • 2 с.л. ориз
  • 1 бр. яйце
  • 2 с.л. кисело мляко
  • черен пипер
  • сол
  • джоджен

 

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парченца и се слагат да врят в около 3 л вода. Като заври се добавят нарязания лук, сол, черен пипер и джоджен. Когато месото поомекне се добавят спанакът, оризът и доматеният сок и се вари до готовност. От киселото мляко и яйцето се приготвя застройка и се добавя във вече готовата супа.

Ароматно агнешко печено в гювеч
Една достойна рецепта за истинските кулинари.

 

Необходими продукти:

  • 1.5 кг агнешко месо
  • 3 връзки пресен лук
  • 2 връзки джоджен
  • 1 бр. лимон
  • 80 г масло
  • мащерка, розмарин, салвия, куркума, чесън на прах
  • сол, черен пипер
  • 2-3 с.л. олио
  • 2 с.л. червен пипер
  • 1 ч.ч. ориз

 

Начин на приготвяне: Сокът от лимона, зехтинът, червеният пипер, мащерката, салвията, розмаринът, солта и черният пипер се разбъркват в купичка. Агнешкото месо се измива и се подсушава. Намазва се хубаво с подправките и се оставя да отлежи една нощ в хладилника. От лимоновият сок месото става много крехко и ароматно. Пресният лук и джодженът се нарязват на ситно и се поставят в глинен гювеч (може да се пече и в йенска тенджера или тава с фолио, но най-вкусно става в пръстен съд). Агнешкото месо се поставя върху тях, поръсва се с парченца масло и се наливат 2 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и се пече в умерена фурна за 1 час. Изважда се от фурната, поставя се добре измитият ориз, налива се 1-2 ч.ч. гореща вода и отново се запича под капак 20-30 минути.

Агнешки кюфтенца с ориз
За тези, които предпочитат по нетрадиционни решения.

Продукти за 4 порции: 600 гр агнешка кайма, 2 яйца, 1,5 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, 1/3 ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. изсушена мента, черен пипер.

Приготвяне: В дълбок съд омесете каймата с яйцата и брашното. Пресовайте чесъна и го добавете към нея. Поръсете с кимиона, ментата, черен пипер и сол. Омесете добре и оставете каймата да престои 1 час на студено. Оформете от нея кюфтенца и ги изпържете от всички страни. Гарнирайте с ориз.

Гергьовско агне
Една класическа рецепта

Продукти: 1 цяло агне, 5 гр. черен пипер – млян, 150 мл. олио, 2 връзки пресен кромид лук, 250 гр. киселец, 150 гр. ориз, 1/4 връзка пресен магданоз, 3 ч.л. мащерка, 30 гр. масло, 4 ч.л. червен пипер, 1 връзка чесън – пресен, 4 ч.л. сол
Приготвяне: Измийте агнето много добре и го поръсете отвътре със смлян черен пипер, а отвън го натрийте с червен. Оставете го да престои 2-3 часа и пригответе пълнежа.
В леко подсолена вода сварете черния дроб, сърцето и момците. Нарежете ги на дребни парченца.
В тенджера с 1 кафеена чашка олио запържете нарязаните на ситно пресен лук и киселец. След това сложете ориза изчистен, измит и подсушен. Запържете и прибавете полусварените дреболии. Добавете на вкус сол и смлян черен пипер.
Налейте 2 чаени чаши от водата, в която сте варили дреболиите, и под похлупак варете, докато оризът поеме течността.
Свалете тенджерата от огъня и сложете нарязаните на ситно магданоз, пресен джоджен и мащерка.
Напълнете агнето с така приготвената смес и го зашийте с конец. Полейте с разтопеното краве масло (или олио) и го сложете в голяма тава върху кръстосани обелени пръчки. Печете в умерена фурна, като през десетина минути го обливайте с мазнина от тавата.
Посолете на вкус и нарежете агнето на порции.
За гарнитура освен пълнежа, поднесете салата от пресни зеленчуци. Отстрани сложете по 2-3 стръка пресен чесън и купичка с шарена сол.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,245 преглеждания

Comments are closed.