Разговорите по скайп или месинджър влияят добре на бебeтата и малките деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

video-chatting

Повечето родители се притесняват от това колко време прекарва детето им пред монитори и екрани и са в пълното си право. Но трябва да се има предвид, че т.нар. екранно време, отделено за разговори с някой член от семейството не съвпада с времето, прекарано пред екрана изобщо.

Някои експерти твърдят, че това време (Face Time ) може да има уникално въздействие върху децата. Най-малките, тези под двегодишна възраст могат лесно да направят разлика между познатите лица на своите близки и клипчетата в YouTube. В първия случай се проявява емоционална привързаност и децата получават реални ползи от такъв тип взаимоотношения. Учените казват, че това е доста странно за деца на толкова малка възраст и съветват, дори поощряват, интернет комуникацията чрез компютри, лаптопи и други мобилни устройства с баби, дядовци и други близки, роднини и приятели, които не живеят наблизо и които децата виждат рядко.

Допустимият лимит от време е в рамките на един час. През този един час е ползотворно да се провеждат разговори с близки и познати, да се гледат семейни снимки и видеоклипове, да се гледат географски карти и да се търси информация, за това, къде се намират техните близки. През този един час не бива да се пускат филмчета и анимации.

Това не е само, защото е добре за малките деца да поддържат връзка със семейството си, но така те ще научат много за своите близки и ще развият правилни взаимоотношения с тях. Децата, на възраст между 2 и 3 години ще обогатят речника си от този тип разговори, нещо, което не е много сигурно, че ще стане от клипчетата и анимационните филмчета. Едно от изследванията показва, че децата на едногодишна възраст научават нови думи, слушайки близките си, но филмчетата, направени специално за тяхната възраст нямат същия ефект.

Експертите са на мнение, че за малките деца има голяма полза от тази интерактивна ангажираност, защото по този начин те приемат ценна информация за социалните контакти и поведение като цяло. Възможността малките деца да се развълнуват при следващ дистанционен контакт е само бонус, който не бива да тревожи родителите.

От казаното до тук става ясно, че съблюдаването на времето пред екрана е важно, дори когато става дума за скайп или месинджър, но то не бива да е повече от час, а що се отнася до включването на друг тип медии, нещата остават непроменени – колкото по-късно и колкото по-малко, толкова по-добре.

video-chattingМного родители, разбира се, предпочитат децата им да не седят пред мониторите, но за други именно мониторите са единствената възможност да укротят децата си и да успеят да „откраднат“ малко време, в което да свършат някоя задача. Но запомнете, че когато подадете на детето телефона си, не му правите добро, не правите добро и на себе си.

Няма нищо лошо в това децата често да застават пред компютъра, но е важно това да става заедно с родителите, така че всяко действие да е под контрол.

Това ще помогне и на самото дете да разбере правилно целта на цялото занимание.

Да виждат лицата на своите близки на екрана или т.нар. Face Time няма нищо общо със Screen Time, времето, което децата прекарват в гледане на клипчета и анимации в интернет.

www.fatherly.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Детето Полезно

Етикети:

1,839 преглеждания

Comments are closed.