Ранни признаци на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

beautiful_brunette

Дали е възможно да сте бременна? Ако се чудите или някога сте имали този въпрос на дневен ред, ето янкои от знаците, които сочат, че може би ви предстои да станете майка. Някои жени получават първите признаци на бременността още преди времето за месечния си цикъл, а други – веднага след това. Повечето (около 70% от жените) имат някои от „сим птомите“ на бременността още в 6-та седмица.

А за какво трябва да следите?

10. Хранителни странности

Ако сте в началото на бременността, много вероятно е да ви втриса само при миризмата на определени храни, подправки, кафе, цигарен дим, или дори при мисълта за тях. Без значение, че до вчера това са били любимите ви храни. Тестът за бременност и личният ви гинеколог са най-сигурните източници на информация, разбира се,  но внезапното прилошаване при вида, мириза или мисълта за определени храни или напитки, е един от най-ясните знаци за главоломно покачващи се нива на естрогена в тялото ви.

9. Внезапна смяна на настроенията

Често срещан признак на бременността, е лесната смяна на настоенията, отчасти заради хормоналните промени, които влияят на нивата на невротрансмитерите (химикалите, доставящи сигнали до мозъка). Всяка жена реагира различно на тези промени. Някои бъдещи майки усещат повишен интензитет на емоциите – било то добри или лоши; а други се чувстват депресирани или тревожни.

8. Подуване на корема

Хормоналните промени в ранния етап на бременността, може да ви накарат да се чувствате подпухнали, точно както може би се чувствате преди месечния си цикъл. Ето защо дрехите може да ви се сторят по-тесни от преди, особено на талията – дори и в най-началните моменти на бремеността, когато матката е все още много малка.

7. Чести позиви за пишкане

Малко след като сте забременели, хормоналните промени предизвикват верижна реакция от събития в тялото ви, които повишават притока на кръв до бъбреците ви. Това кара пикочния ви мехур да се пълни много по-бързо от преди, а вие имате нужда да посещавате тоалетната доста повече. Този симптом обикновено излиза наяве около 6-та седмица от бременността и приключва на края на първия тримиестър. Очаквайте го отново в средата и края на третия триместър, когато матката и порасналото бебе в нея притискат толкова всички органи, включително и пикочния мехур, че той е неспособен да задържа големи количества урина, заради което ще ви се наложи отново да тичате често до тоалетната.  

6. Умората

Извендъж се чувствате адски изморени? Или нпараво изтощени? Все още не е ясно какво причинява умората в първите месеци на бременността, но се смята, че бързо увелиаващите се нива на хормона прогестерон допринасят за постоянната сънливост на бъдещите майки. Това, което, прави положението още по-тежко са честите позиви за уриниране и сутрешното гадене, което може да ви лиши от блажената ви почивка.

В началото на втория триместър тази сънливост започва да отминава, въпреки че се завръща отново в късните етапи на бременността, когато ви се налага да носите доста по-голяма тежест и някои от най-често срещаните странични ефекти на бременността ви пречат да се наспите добре през нощта.


Още статии по темата:

happy_pregnant  10 съвета за по-спокойна бременност

pregnant_healthy_eating  Вие сте бременна? Чудесно!

beautiful_brunette_sand

5. Чувствителни и подути гърди

Един от най-ранните знаци на бременността са чувствителните гърди, а те се дължат на бързо нарастващите количества на хормоните на бременността. Подуването и болката представляват нещо като преувеличени симптоми за месения ви цикъл. Този сипмтом отминава малко след края на първия триместър, когато тялото ви се адаптира към хормоналните промени.

4. Гадене

При някои жени сутрешното гадене се появява около месец след зачеването, а при други – седмица-две по-рано. При някои то е само сутрешно, а за други – съвсем целодневно. Гаденето, причинено от бременността (с или без повръщане) може да бъде вашият сутрешен кошмар, а може би и да е на 24-часова смяна.

Около половината бременни жени с гадене чувстват пълно облекчение около началото на втория триместър на бременността. За други – около месец след това. А един много малък процент от бъдещите майки, никога не страдат от него.

3. Липса на месечен цикъл

Ако месеничт ви цикъл е редовен и точно този месец ви закъснява, може би е добре да си направите тест за бременност, преди дори да изчакате появата на някои от по-горните симптоми. Но ако сте с нередовен цикъл и не си водите месечен календар, всички тези знаци, които споменахме дотук, може да означават нещо ново и вълнуващо за вас.

2. Телесната ви температура е по-висока

Мерите температурата на влагалището си редовно и тя остава повишена през последните 18 дни. Значи, най-вероятно сте бременна.

И накрая…

1. Положителен тест за бременност

Може би си мислите, че това е повече от доказателство, но всъщност не е съвсем така. Повечето тестове за бременност могат да дадат неверен резултат, ако се направят преди да имате закъсненние на месечни цикъл (въпреки уверенията, които ви дава производителят върху опаковката). Затова изчакайте закъснението на цикъла си и може би още седмица, преди да пробвате домашен тест, купен от аптеката. Без значение от резултата, опитайте пак на следващия ден – за потвърждение. Разбира се, най-сигурен отговор ще ви даде единствено вашия лекар. Така че си запишете час още преди да тръгнете към аптеката. 

Без значение дали планирате бебе или не, фактът, че сте прочели тази статия или сте се чудили дали този или онзи симптом не са знаци, че сте бременна, едно е сигурно: бременността ще ви се случи рано или късно. А понякога – когато най-малко я очаквате. Затова е добре да водите здравословен начин на живот – винаги, всеки ден, с всяко хранене или двишване на въздух. И помнете: преди да разберете, че сте бременна, вашето бебе вече расте и се развива, затова се грижете за себе  си и за него, докато чакате да разберете, че то вече там.

 

Статията е преведена от: www.babycenter.com


Подобни статии:

ovulation-signs  Физиологични признаци за овулация

contraception_pills_74794171  Секс и контрол на раждаемостта след раждане

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Зачатие

55,138 преглеждания

Comments are closed.