Първа помощ, ако в очите на детето попадне пясък

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-na-plaja

Пясъчниците и плажовете са любими места за игра на малките деца през лятото. За съжаление, понякога се случват инциденти, като най-честият е попадане на пясък в очите на малките деца.

Какво трябва да знаем и какво да направим, ако в очите на детето попадне пясък?

  1. Първото и най-важно нещо, което трябва да не допускаме е, детето да търка очите си, защото песъчинките, дори най-малките, биха могли да увредят роговицата на очите, което би наложило спешна намеса на офталмолог.
  2. Обикновено прах, песъчинки и всякакви други чужди тела не проникват веднага във тъканта на очите, а остават на повърхността, откъдето сълзите успяват да ги отстранят.
  3. Ако песъчинките са твърде много или прекалено едри, сълзенето не би могло да ги елиминира и е необходимо процесът то изчистването на роговицата да бъде подпомогнат.

Как да почистим очите на хлапето от попадналия в тях пясък, ако сме на плажа или на детската площадка.

- Първото нещо, което ви трябва е чиста вода, най-добре от шишето на детето или бутилирана минерална вода. Ако наблизо има аптека, вземете физиологичен разтвор.

- Почистването на очите трябва да стане с чисти ръце! Ако случайно разполагате с пипетка или спринцовка, използвайте ги, но ако не разполагате с такива средства, изплакнете очите обилно с вода, като напълните шепите си.

- Ако детето е по-голямо вземете по-голям съд, налейте чиста вода в него и накарайте детето да потопи лицето си в него, като трябва да мига енергично, докато очите му са във водата. Тази процедура е добре да продължи няколко минути.

В никакъв случай не използвайте обикновена чешмяна вода.

След като почистите очите по гореописаните начини, задължително направете дезинфекция, тъй като пясъкът може да е замърсен или заразен с различни ларви на паразити и други инфекциозни агенти. Дезинфекция можете да направите като накапете антибактериални капки за очи, например Офталмосептонекс. Вместо капки за очи можете да използвате тетрациклинова очна мас.

ВАЖНО! Започнете, детето не бива да търка очите си, защото роговицата е много нежна и лесно може да се увреди.

Симптоми на възпаление на очите:

- сълзене
- сърбеж
- замъглено виждане
- непоносимост към светлина
- подути и зачервени клепачи
- болка

Ако тези или подобни симптоми са налице, не експериментирайте, а непременно се консултирайте с личния лекар на детето и посетете офталмолог възможно най-бързо.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

30,334 преглеждания

Comments are closed.