Промените в Закона за личната помощ влизат в сила от 1 януари 2019г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

protest1

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него под мотото „Системата ни убива“ е на майки на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Майките обявиха, че прекратяват протеста и ще премахнат палатковия лагер пред Народното събрание.

„Проведохме десетки срещи, много от тях бяха твърде емоционални, драматични бих казал, но в крайна сметка стигнахме до един закон, за който наистина в началото имаше голямо отрицание и недоверие, че той може да бъде приет“, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Като голяма изстрадана победа определи приемането на закона Мая Манолова.

В хода на дебатите от БСП призоваха темата да не се политизира. „Уважаеми майки, извинявайте! Извинявайте за това, което в момента се случва. Някои тук забравят, че в момента обсъждаме въпроси, които са свързани с вашите деца, с вашето бъдеще, с вашето настояще, с вашата мъка“, заяви от парламентарната трибуна Таско Ерменков от левицата, цитиран от БНР

Новият нормативен акт ще влезе в сила на 1 януари 2019 година, а лична помощ по него ще се отпуска от 1 септември 2019 г. За следващата година социалното министерство ще разполага 437 млн. лв. за политики в помощ на хората с увреждания.

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ, а също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на увреждането, определена в ТЕЛК – от 15 до 168 часа месечно.

Заплатите на личните асистенти през 2019 г. ще е равна на минималната, а с годините ще се увеличава.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

582 преглеждания

Comments are closed.