• No categories

Пролетен код зелено: Витаминозна супа без варене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zelena supa

Когато кажем супа си представяме уютна кухня, стара печка, тендежерка с червено капаче, изпод което апетитно се извива сладък аромат. Нашата супа обаче няма нищо общо с тази идилична картина, но това съвсем не означава, че е по-малко вкусна.
Всичко, което познаваме като листни зеленчуци може да влезе в тази рецепта – коприва, спанак, лапад, киселец, листа от цвекло.

За нашата изключително здравословна, зелена витаминна бомба ще са необходими следните продукти:

1 пакетче коприва (бабите продават по софийските пазари, но можем да си я наберем и сами)
3-4 стръка пресен лук
1 морков
1 добре узряло авокадо
стръкче целина
магданоз, босилек, листа целина
1 парченце пащърнак
2 с.л. зехтин екстра върджин
300 мл топла вода, но не гореща
морска сол и пресен лимонов сок на вкус

По желание: 1 сварен на пара картоф за сгъстяване, 2-3 късчета броколи и те сварени предварително на пара.

Може да се гарнира със супена лъжица крема сирене, извара или нискомаслена сметана.

Морковът, авокадото, копривата, лукът, пащърнака и зехтина, заедно със съвсем малко вода се пасират за кратко в блендера. На тънка струйка, бавно, се добавя чашата топла вода и се пасира още 20-30 секунди. Може да не е нужно цялото количество вода, зависи от предпочитанието – дали обичате супата по-гъста или по-рядка.
Целината и магданозът и другите зелени подправки се нарязват на ситно и се добавят най-накрая, след последното пасиране.

Може да се сервира с крутони или парченца сухар.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,784 преглеждания

Comments are closed.