Прокуратурата спря спорните ваксини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
vaksini

Прокуратурата обяви, че основна ваксина за деца, внос от Турция, не е разрешена в България.

Ваксината „Пентаксим”, внос от Турция, вече е раздаден на личните лекари. А ваксината срещу хепатит „Еувакс” нямала разрешение за ползване.

От прокуратурата изрично уточниха, че „неразрешени ваксини”, не означава „опасни”.

Единият от двата препарата – „Пентаксим” е задължителен за бебета и малки деца. Другият – „Еувакс“ се държи на склад и не е пускан в употреба.

Министърът на здравеопазването Петър Москов вчера обеща на българските родители:

„Ваксината „Пентаксим”, част от задължителния имунизационен календар на България, отговаря на всички изисквания, е прилагана и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана предишните години. Всичко останало е лъжа и аз гарантирам това на българските родители”, заяви Петър Москов.

С едно уточнение – ваксината „Пентаксим” е една от най-използваните в европейските държави. В случая става дума обаче за 100 000 ваксини, дарение от Турция – страна извън Европейския съюз.

Становището на прокуратурата е, че:

„Ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната”, това заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Нарушение на закона има още при внасянето на ваксините. Сега топката е в Министерството на здравеопазването. Те трябва да вземат мерки ваксините да не се използват. В късните часове на 20 януари  уточниха, че: „Няма разрешение за търговия с ваксините, но може да се употребяват”. 

Колкото до „Еувакс“ – ваксината срещу хепатит, тя се държи на склад. Нея Министерството на здравеопазването предвижда в случаи на бежанска криза или природно бедствие.

„Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето. Такива изводи не можем да направим”, заяви Ася Петрова.

Проверката стартира в края на октомври миналата годината. Изводите прокуратурата направила след становище на Изпълнителната агенция на лекарствата. Именно от нея зависи даването на разрешение за внос на лекарства.

Проверката на прокуратурата продължава.

 

по информация на novatv.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,335 преглеждания

Comments are closed.