Признаци на започващо раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

time_birth

Много бъдещи майки, които не са раждали все още се тревожат, че  няма да разпознаят признаците на раждането и ще тръгнат към болницата прекалено късно. От друга страна, всички жени предпочитат да останат в комфортната обстановка на дома си до последния (безопасен) момент.

Ето кои знаци от началото на родилния процес ни казват „Обади се на лекаря сега!“
Тялото на бъдещата майка започва да се подготвя за раждането още месец преди него. Може би вие сте в благословено неведение относно случващото се в тялото ви в този момент, но може и да забелязвате някои от симптомите с наближаването на момента. Ето кои неща може да забележите малко преди раждането.

Бебето „слиза“ – усещате корема си по-надолу от преди.
Ако това е първата ви бременност, може би ще усетите нещо като просветление няколко седмици преди раждането да започне. Може да забележите тежест в таза и по-малко напрежение от преди в долните си ребра – дишате по-леко от преди.

Повече Бракстън Хикс контракции.
Бракстън Хикс контракциите стават все по-силни и по-чести преди раждането. Те помагат на шийката на матката да се изглади и подготвят сцената за самото раждане. Някои жени имат болки, подобни на менструалните в този период.
Понякога, когато самото раждане наближава, Бракстън Хикс контракциите се появяват на 20 минути, като ви карат да се чудите дали не започва раждането. Но ако не стават по-дълги, силни и на чести и не карат шийката на матката ви да се разтвори поетапно, това което изпитавате е т.нар. фалшиво раждане.

Шийката на матката се променя.
В дните и седмиците преди раждането съединителната тъкан на шийката на матката ви започва да омеква. А и Бракстън Хикс контракциите могат да помогнат предварително за изтъняването и разтварянето й. (Ако вече сте раждали, шийката на матката ви вероятно ще има 1-2 сантиметра разкритие преди раждането, но имайте предвид, че дори в 40-та седмица на първата ви бременност  1 см разкритие не означава, че раждането започва.)
Когато сте на термин или няколко дни преди това, лекарят може да реши да направи вагинален преглед по време на консултацията, за да провери дали шийката на матката е започнала да се променя.

Пада „тапата“ (слузесто образование, което стои на входа на матката) или има изтичане на кръв.
Може да забележите върху бельото си или ако сте в тоалетната, че пада „тапата“ – слузесто образование, което пази входа на матката. Това се случва, когато шийката на матката започне да се разширява или изглажда от наближаващото раждане.
Тапата може да представлява малка слузеста буца или да прилича на увеличено влагалищно течение в продължение на последните няколко дни преди раждането. Слузта може да е оцветена в кафеникаво, розов или да има кървави следи. Сексуален контакт в този момент или влагалище преглед при лекаря могат също да накарат тапата да падне, дори и раждането да не се случи през следващите няколко дни.

Водите изтичат.
Когато пълният с амниотична течност околоплоден сак се спука, течността изтича през влагалището. Без значение дали изтича със силна струя или с лека, трябва да се обадите на лекаря си или на акушерката.
Повечето жени започват раждането си с регулярни контракции без изтичане на водите, но в някои случаи се случва първо да изтекат водите. Когато това се случи, раждането настъпва бързо след това. Ако контракциите не започнат от само себе си малко след изтичането на водите, лекарите вероятно ще изберат да индуцират раждането (да го предизвикат), защото при това положение много лесно може да се развие инфекция с липса на околоплодните води, които да предпазват бебето.

Още:

question  Кога ще се ражда бебето? – То вече се роди!

bremennost%20faza  Фази на раждането

birth_pregnant  40 естествени начина раждането да започне от само себе си

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

42,631 преглеждания

Comments are closed.