Природни имуностимуланти: уникалните свойства на ехинацеята

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

download

Лечебните свойства и имуностимулиращото действие на ехинацеята стават все по-известни през последните години в Европа и САЩ.

Ехинацеята (Echinacea) е многогодишно растение от семейство сложноцветни. Произхожда от Северна Америка и има подобни на маргаритки съцветия. Цветовете са розови, пурпурни или бели с ясно изразен конусовиден диск. Ехинацеята е светлолюбиво растение, което цъфти от юли до октомври. За лечебни цели се използват растения, които са над двегодишна възраст. Надземните части се берат и използват в началото на цъфтежа, а корените и коренищата се изкопават през есента.

Срещу ринит, синузит или кашлица
Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му. Страдащите от инфекция на синуси също могат да се възползват от лечебното въздействие на това растение, тъй като то намалява риска от повторна поява на инфекцията и помага за по-бързото излекуване.

Освен това ехинацеята е известна с положителното си действие срещу кашлица и главоболие.

Мощен имуностимулант

Имуностимулиращото действие на билката се дължи главно на три групи съставки: алкиламиди, производни на кафеената киселина и полизахариди.
Ехинацеята увеличава производството на интерферон, важна част от имунната реакция на организма при вирусни заболявания – настинки и грип. Действието й върху имунната система намалява вероятността от повторна поява на дадено заболяване.

Най-новите проучвания сочат, че употребата на ехинацея е най-ефективна в началните стадии на грипа и настинката. Тя намалява продължителността на болестното състояние и увеличава съпротивителните сили на организма.

Противовъзпалителна активност

Екстракти от ехинацея оказват противовъзпалително и епителотонично – регенеративно действие, като ускоряват зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Това се обяснява с факта, че се потиска ензимът хиалуронидаза. Ехинацеята подкрепя структурата и интегритета на съединителната тъкан, стимулира фибробластите и подобно на кортикостероидите стимулира секрецията на надбъбречните хормони.

Как се приема ехинацеята?

Под формата на сок – пресните цветове от билката се намачкват, за да се получи сок

Под формата на тинктура – цветовете от растението се заливат с алкохол, оставят се да престоят, след което се пият по 20 капки на гладно сутрин, разтворени във вода

Чай от ехинацея – продава се почти навсякъде на пакетчета. Ако решите да си наберете билката, имайте предвид, че само три от съществуващите в природата видове ехинацея притежават силни лечебни свойства, така че е по-добре да се доверите на билкарите или на някой специализиран магазин за билки.

На таблетки – различни производители предлагат ехинацеята под формата на таблетки, както и в комбинация с други хомеопатични препарати.
Важно е да не се приема билката повече от 10 дни без прекъсване, както и да не се прилага при хора с автоимунни заболявания.

Вижте още:

Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

Антибиотикът-съучастникът на грипа

Всичко, което сте искали да знаете за настинките и грипа

Д-р Стойко Стойков: „Закаляването и правилното хранене са най-добрият

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,378 преглеждания

Comments are closed.