„Роберта балет“ отбелязва рожден ден и юбилей със спектакъла „Съкровищата на живота“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

През месец май „Роберта балет“ празнува 26-ти рожден ден и личния юбилей на своята създателка.

 

plakat

Най-ценното и важно нещо в живота, заради което си струва той да се живее, са децата. Това е основната идея във вълнуващия танцов спектакъл „Съкровищата на живота“, който подготвя творческият колектив на „Роберта балет“ по случай 26-тия рожден ден на формацията и личния юбилей на неговата създателка Роберта Джурова. Тържествената премиера на пищното тържество ще се състои в зала 1 на НДК на 15 май 2015 г. от 19:00 часа и ще събере под светлината на прожекторите деца от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, наред с които на сцената ще се изявят близо 250 деца от школите на „Роберта балет“ в София и Варна. Специален гост на спектакъла е Коцето Калки (Костадин Георгиев).


Хореографията на постановката е дело на неуморната Роберта Джурова, а главните роли са поверени на Адриана Иванова, Галин Халачев, Калина Кръстева, Мария Камбурова.
Като солисти в спектакъла ще се изявят Габриела Кесякова, Лия Колева, Яна Костова, Неда Ралчева, Моника Авджийска, Надя Дишова, Яна Сарафова, Адриана Николова. Костюмите са дело на Емилия Бъчварова, Таня Петрова – фирма ШОДАН и Албена Рускова.

2010-06-24-035_1

“Роберта балет” е създаден през 1989 г. Първият самостоятелен спектакъл “Спасението” е представен на публиката през 1992 г. в НДК, София. Следват “Измамна нощ”, с участието на Влади Въргала, “Да намериш пътя” със Стефка Съботинова, по музика на Мага и Люси Иларионов в главната роля.

През 1995 г. Роберта Джурова създава детските танцови формации и спортен клуб “Роберта”. Децата са участвали в над 20 самостоятелни спектакли.  Те са седемкратни шампиони по танцово шоу. Танцьорите от трупите участват в безброй телевизионни програми, музикални клипове, танцови фестивали и състезания.

От 2008 година “Роберта балет” е част от Световното първенство по танцово шоу и акробатичен танц в Пореч, Хърватия, откъдето седем години поред се завръща със световни и вице световни титли.

ROBERTA-PORTRET

Роберта Джурова е създател и хореограф на “Роберта балет”. Тя е и старши треньор в СК “Роберта”, майстор на спорта по художествена гимнастика. Завършила е Националната Спортна Академия, специалност треньор по художествена гимнастика,  ДМА “Панчо Владигеров” – балетна педагогика, магистър по балетна режисура от същата академия. Носителка на награда за цялостен принос към детското изкуство, а също и на приз за оригинална хореография на Българската Танцова Организация, хореограф на годината, гранд-при на кмета на Пловдив и много други.
Уникалността на “Роберта балет” е постигната чрез умелото съчетаване на танц, гимнастика, акробатика, актьорско майсторство, пантомима и магически трикове. Запазена марка на формацията е използването на предмети в танците чрез техники от художествената гимнастика

Танцовият спектакъл „Съкровищата на живота“ се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БНР и Първите 7. Билети може да се закупят от билетния център на НДК.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

4,357 преглеждания

Comments are closed.