Предизвикателството да си родител на дете от „дигиталното поколение”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

tablet

Ако и вие сте съвременен родител най-вероятно ви е познато смътното усещане, че новите технологии са вашият основен съперник във войната за вниманието на малкия ви наследник. Минали сте през пълно отричане на използването на технологиите във възпитанието на детето ви и сте стигнали до тъжната констатация, че битката е изгубена и идващото поколение просто е родено с вграден чип.

А когато видите три годишния си син да си служи с новия ви таблет по-добре от тъщата,
няма начин да не изпитате известна гордост и да признаете пред себе си, че все пак това е бъдещето.

„Умните“ устройства, искаме или не, са ежедневна част от живота на малчуганите. Дори и най-малките боравят умело с тях. Всяко семейство намира своето златно сечение между пълната свобода и тоталното ограничение в използването на дигиталните играчки.

За ползите и негативите
И тъй като технологиите заемат толкова голяма част от живота ни, ние като родители имаме нужда от ясно разбиране за негативите, но и ползите от тяхната употреба. Това не значи да влезем в час с последните тенденции в компютърните игри или приложения, а по-скоро да намерим своя успешен модел в общуването с детето по време на неговата работа с новите устройства.

Как новите дигитални устройства могат да развият любовта към четенето у малчуганите?
Електронните книги са със сигурност сред първите предизвикателства пред родителите в стремежа им да подтикнат децата към четене. Ако за досегашните поколения електронната книга е просто дигитален вариант на познатото ни подвързано томче, за нашите деца тя е мултимедиен продукт. Тя може да съдържа музикални приложения, цветни игри, обвързани с четивото, занимателни задачи. Може дори да спести усилието да я четем лично, като използваме електронен четец. Това прави четенето по-различно преживяване, но не задължително по-малко стойностно от някогашните ни срещи с литературните класици. И тук, обаче, родителят трябва да бъде на висотата на новите възможности, подготвен да посредничи поне в началото в „диалога“ между своя малък син или дъщеря и умната машина в ръцете му.

Децата и дигиталните книги
Разбира се, трябва да се отчитат особеностите на обикновената и дигиталната книга. На първо време, ако детето ви прояви интерес към електронния, а не печатния формат на едно произведение, дайте му време да разгледа възможностите на дигиталната книга. Когато интересът му естествено бъде наситен, може да се премине и към текста като се ограничават разсейващите фактори. Всеки родител се е научил да прави честни сделки със своето дете – забавните приложения могат да служат като стимул, но все пак контролиран стимул, детето да прочете даден текст. И никога не подценявайте обратната връзка, която детето ще ви даде за чутата/прочетената история. Разговаряйте с него за любимите му моменти, за емоциите на героите, за предстоящите епизоди.

За да бъдете добър пример за своето дете,
не пропускайте възможност да поговорите и обсъдите интересни идеи, факти, думи или просто да разкриете своята любов към четенето пред малчугана.
Има интересни приложения, които биха помогнали малкото момче или момиче да бъде провокирано не само към четене, но и към създаване на истории. Ако малчуганът се увлича по комикси, научете го как да създаде свой комикс герой, което ще го мотивира да разкаже своя история. „Monsters Vs. Superheroes“ и „Princess Fairy Tale Maker“ са само две от лесно достъпните приложения, които можете да дадете на децата, за да експериментират в креативното писане.

Приказки през мобилни устройства
Помните ли радио приказките, плочите с приказки, а по-късно и касетите с приказни истории, да не пропускаме и приказките по телефона? Е, днес вече има приложения, които вместо вас могат да разкажат приказка на детето през мобилното ви устройство. Вярно, на български език все още разнообразието е ограничено, но дори нашите деца могат да се възползват от подобна възможност. Приложението “Приказки за деца”, например, позволява слушане на над 150 детски приказки и песнички през мобилен телефон. То може да бъде намерено в българския онлайн магазин на Apple. Изненадващо дори за създателите му, то успява да пребори познатите на всички “Angry Birds” и “WhatsApp” в българския магазин iTunes. Кой е създателят му? Както можем да предположим – един баща, който сам стига до необходимостта да подчини новите технологии на изконната родителска потребност да образова и забавлява децата си.

С новите технологии човек има достъп до неограничен обем от знания. 
С тях възниква и въпросът нужно ли е човек да използва интелектуалния си капацитет, и да развива паметта си, когато всичко е на един клик разстояние? Сигурно е изкушаващо за всеки от нас като родител просто да остави „играчката“ да свърши сама своята работа. Но помнете – няма нищо, което може да замести пълноценния разговор между дете и родител.

Автор: Гергана Иванова

„Първите седем”

Вижте още:

Децата от бъдещето – какви ще бъдат и как ще изглеждат?

 

Технологиите не могат да заместят родителската любов (видео)

Децата, компютърът и игрите навън

 

Как влияе телевизията на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

2,960 преглеждания

Comments are closed.